Znanje mađarskog obavezan uslov za posao u Vojvodini

U Subotici i u Novom Sadu u sve više oglasa za zapošljavanje kao obavezan uslov navodi se i znanje mađarskog jezika. Ovaj zahtev primetan je i u ruralnim područjima Vojvodine jer tamnošnje stanovništvo ne govori srpski jezik

  • 16

Mađarski jezik polako ulazi u sve pore života građana Vojvodine.

Neki od njih primetili su da, osim trenda rasta zahteva za uzimanje mađarskog državljanstva, čak i Srba, jer vide bolji život sa pasošima severnih komšija na tlu Evropske unije, uočljiva su i dva nova. Naime, u sve više oglasa za zapošljavanje kao obavezan uslov navodi se i znanje mađarskog jezika, što je primetno u Subotici, ali i Novom Sadu čiji se žitelji koji ne znaju taj jezik osećaju diskriminisanim.

Mađarska je osim univerzitetskih, otvorila i srednjoškolska vrata po nižim cenama, pa u komšijskoj državi, kako čujemo od Novosađana, smeštaj u internatu košta 80 evra mesečno, dok je u Vojvodini 100. Bolji đaci s diplomom ostaju tamo, dobijaju posao u multinacionalnim kompanijama sa ispostavom u Mađarskoj i obavezom da tu rade pet godina.

Dok Milan Radomir iz Memorijalnog društva Racija 1942 ne želi da komentariše ove trendove, jer, kako kaže, to nije predmet njihovog interesovanja, poslanik DSS-a u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov tvrdi da opasnost ne preti od Mađarske i Mađara već isključivo od Srba autonomaša.

- Oglasi za posao sa obaveznim znanjem mađarskog jezika primetni su nekoliko godina unazad u tri opštine Severnobačkog i pet Severnobanatskog okruga - ukazuje Jovanov. On objašnjava da banke u delu ruralnih područja Vojvodine traže od službenika znanje mađarskog, jer tamošnje stanovništvo uopšte ne zna srpski.

On smatra da je "velika sramota za državu što je dozvolila da ti Mađari kao državljani Srbije ne znaju srpski jezik. Problem je što takvi Mađari insistiraju na svojim pravima, a ne ispunjavaju obaveze prema državi".

Iako, prema njegovim rečima, ima i među Srbima interesovanja za dobijanje mađarskog pasoša, pre svega zbog ekonomskih razloga, nema bojazni od mađarizacije severa.

- Veća opasnost su autonomaši koji, ne samo da otvaraju sajtove na isključivo latiničnom pismu, već i uvode hrvatske izraze u jezik, uporno stvarajući novi vojvođanski identitet koji Mađari podržavaju iz ličnih interesa - kaže Jovanov.

On ukazuje i na političku paralelu sa Crnom Gorom.

- Kao nekada liberal Slavko Perović u Crnoj Gori tako je u Vojvodini ligaš Nenad Čanak zagovarao autonomaštvo, ali oni samo kukuriču, a posao odvajanja je obavio Milo Đukanović, kome je u ovoj priči nalik Bojan Pajtić - zaključio je Jovanov.

(Telegraf.rs / Izvor: Vesti online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сердар јоле

    7. maj 2013 | 19:57

    Живјела Србија! (одговор извјесном војвођанину Павлу) Српски обавезан за све! Па нека уз њега причају још 10 ако хоће! Ни један Србин не треба да зна мађарски у Србији!

  • Made_in_Sandzak

    7. maj 2013 | 16:59

    Dobrodošli na Kosovo br.2. Gospodo Srbi zapitajte se dali ste ikad ucinili bilo sta, kako bi se nacionalne manjine integrisale u vašem društvu( Albanci, Mađari, Bošnjaci) tražili ste, gledajte.

  • parker

    7. maj 2013 | 17:25

    A trebalo bi uvesti kao uslov i poznavanje srpskog jezika u Vojvodini,nije retkost da Madjari ne govore zvanični jezik RS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA