Bolje da vam se dete rodi u Srbiji, nego u Crnoj Gori i Bosni. Evo i zašto!

Najbolje je biti majka i roditi se u Finskoj, a najgore u Kongu. Ispred nas od zemalja u okruženju su Hrvatska, Slovenija, Grčka i Italija, dok su ispod Srbije Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina

  • 9

Organizacija "Save the children" objavila je izveštaj i listu zemalja u kojima je najbolje roditi se, na kojoj je Srbija na 37. mestu od 131. zemlje, koliko ih ima na listi. Prema ovom izveštaju najbolje je biti majka i "doći na svet" u Finskoj, a najgore u Kongu! Izveštaj je rođen na osnovu uslova života majki i dece, stope smrtnosti novorođenčadi, političko-ekonomskih uslova u zemljama i brojnim drugim karakteristikama koje obeležavaju uslove uzgajanja dece.

Ispred nas od zemalja u okruženju su Hrvatska, Slovenija, Grčka i Italija, dok su ispod Srbije Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Vrh liste zauzimaju zemlje pretežno iz najbogatijih zemalja Evropske unije i Zapadne Evrope, dok su poslenja mesta na listi rezervisana za najsiromašnije zemlje iz Afrike. Izveštaj je rođen povodom Dana majki, koji se slavi širom, mahom zapadnog sveta i simbolizuje praznik majki i majčinstva.

- Svake godine, skoro 3 miliona beba umre u prvih mesec dana života, većina od uzroka koji se mogu sprečiti. Više od trećine ove bebe umiru u  prvom danu života. Ovaj izveštaj pokazuje koje se zemlje najbolje i najgore brinu o majkama i novorođenčadi. Takođe, ispituje se jačina zdravstvenih sistema, obuka i stručnost zdravstvenih radnika. U većini zemalja se može sprečiti smrt tri od četiri smrti novorođenčedi - kaže se u izveštaju ove organizacije.

Kompletan izveštaj i detaljne analize izvršenog ispitivanja o sigurnosti majki i novorođenčadi možete videti ovde!

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LD

    6. jul 2014 | 12:38

    Isto je u Hr Srb i Bosni.Ko ne plati gadno mu se pise

  • србIN

    6. jul 2014 | 17:01

    Мом оцу када је позлило,иначе је из осијека..Ја сам се у том тренуткуу налазио тамо.. Година 2001 да приближим.. Хитна јесте стигла релативно брзо,коју сам ја и звао.. Није им ништа говорило да се ради о СРБИМА,зато су и били релативно брзи..Кроз наш тај разговор споменуо сам ћебе,да би одмах дошло од стране тог особља до негодовања.. После њиховог одласка нисам ништа слутио,већ отишпао на спавање.. ујутро када сам се пробудио,комплет његов лекарски картон,који сам им предао,нашао сам у дворишту на земљи,тј. у блату јер је падала киша..Толико о њима!

  • Dag

    7. jul 2014 | 09:06

    Ima li neka lista, u kojoj se Srbija, ne - pljuje? ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA