FRIDOM HAUS: Srbija je korumpirana zemlja

 
  • 8

Srbija je u izveštaju Fridom hausa dobila ocenu dva, a istaknuto je da su u Srbiji ucene i kršenja pravila široko rasprostranjeni, posebno u javnim nabavkama i prilikom privatizacija

Srbija je slobodna zemlja, ali ima problem sa korupcijom i autocenzurom u medijima, navodi se u godišnjem izveštaju američke organizacije Fridom Haus.

U tom izveštaju Srbija je zadržala ocenu dva, istu koju je imala i tokom prethodne 2011. godine.

Države su podeljene u grupe sa ocenama od jedan do sedam, pri čemu najmanji broj znači da u toj zemlji postoji potpuna sloboda i poštovanje demokratskih standarda, dok broj sedam označava diktature.

Organizacija Fridom Haus navodi da su izbori u Srbiji, održani u maju 2012. godine, bili slobodni i fer, kao i da su na njima učestvovale i partije etničkih manjina.

Međutim, kao jedan od ozbiljnih razloga za brigu navodi se rasprostranjena korupcija i ističe da "ucene i kršenja pravila ostaju široko rasprostranjeni, posebno u javnim nabavkama i prilikom privatizacija".

Američka organizacija navodi da se Srbija nalazi na 80 mestu od 176 država u kojima je meren indeks percepcije korupcije.

S druge strane, Fridom Haus je pohvalio vlast zbog slobodnog pristupa internetu za sve građane.

U izveštaju je istaknuto i da u Srbiji i dalje postoje transparentno nasilje u porodicitrgovina ljudima i prostitucija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA