OPREZ, OTROVNA HRANA! U kom voću i povrću je najviše pesticida?!
Već drugu godinu zaredom na prvom mestu spiska povrća i voća s najviše ostataka pesticida nalazi se jabuka, objavila je američka organizacija za zdravstvenu bezbednost potrošača EWG.
Analize su pokazale da su na listi "prljavih", osim jabuke, i celer, čeri paradajz, krastavac, grožđe, ljuta paprika, nektarina, breskva, krompir, spanać, jagoda i tikvica.
Među čisto voće i povrće pak spadaju: avokado, kupus, dinja, kukuruz, plavi patlidžan, grejpfrut, kivi, mango, pečurke, luk, ananas, grašak.
Ovaj spisak se ne razlikuje puno od prošlogodišnjeg, tako da je vidljiva doslednost iz godine u godinu.
Sudeći po istraživanjima EFSA, čini se da je situacija s jabukama u Evropi ipak nešto drugačija. Naime, samo su u 1,3 odsto uzoraka ovog voća registrovane količine ostataka bile su iznad maksimalno dozvoljene granice. Ali učestalija je bila detekcija ostataka u zobi, salati, kajsijama i jagodama i kretala se od oko dva do pet odsto u odnosu na ispitani broj uzoraka.
Prema ovom istraživanju, u zemljama "trećeg sveta" broj uzoraka s količinama ostataka iznad maksimalne granice je oko 8,4 odsto.
Dugogodišnjim eksperimentalnim ispitivanjima na životinjama, ali i praćenjem štetnih efekata pesticida na ljudski organizam, pokazano je da hronično i višegodišnje unošenje njihovih ostataka preko hrane može imati štetan uticaj na zdravlje ljudi. Ostaci pesticida u hrani, čak i u povećanim koncentracijama, ne mogu dovesti do značajnih akutnih trovanja kod ljudi.
Najčešći uzroci trovanja hranom nisu vezani za hemikalije i njihovo prisustvo u hrani već za higijenski neispravnu hranu što izlazi iz domena toksikologije.
(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)
Video: Povređeno dvoje, na terenu vatrogasci: Direktan sudar kod kule Nebojša
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ceki
Najbolje da ne jedem nista
Podelite komentar