Za pet dolara u Srbiji kupiš manje hrane nego u Americi

 
  • 16

Zbog monopolizovanog tržišta i manjka konkurencije građani Srbije će i ubuduće kupovati prilično skupe namirnice

Za pet dolara u Srbiji može da se kupi znatno manje hrane nego u Americi ili Francuskoj, a zbog monopolizovanog tržišta i manjka konkurencije, građani Srbije će i ubuduće biti primorani da kupuju prilično skupe namirnice, tvrde stručnjaci.

Portal www.buzzfeed.com uradio je istraživanje na temu koliko se hrane u različitim državama može kupiti za pet dolara, a upoređivane su cene banana, kafe, junetine, piva, krompira, pirinča i drugih namirnica.

Kada smo te podatke uporedili sa cenama na našem tržištu, ispostavilo se da sve te proizvode plaćamo mnogo skuplje od žitelja država sa mnogo većim standardom i kvalitetom života.

- Ovde konkurencija skoro da ni ne postoji, a javna je tajna da su vlasnici trgovinskih lanaca ujedno i većinski proizvođači u Srbiji. Monopol je ovde proizvođački i trgovački i uvoznički. Dokle god se ta situacija ne promeni, nama će biti ovako kako jeste - ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

I ekonomista Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović kaže da su monopol i nepostojanje konkurencije glavni uzroci što hranu plaćamo skuplje nego razvijenije zemlje.

- U tim zemljama mnogo je veća konkurencija i više je trgovinskih lanaca. Kod nas, nažalost, imamo monopolsku strukturu u pojedinim sektorima, manjak novih investicija i neprimenjivanje zakona - navodi Đogović.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexa

    30. april 2013 | 00:56

    Recite mi nesto sto vec ne znam,to nije nista novo nazalost

  • у Америци...

    30. april 2013 | 02:25

    Ма људи моји, то јесте истина, али та храна је пуна хормона, те овога те онога, једном речју, ГМО храна. Ја ту храну избегавам, купујем органску, из продавнице излазим са 2 кесе у рукама и рачуном од 100$ минимум.

  • Chicago

    30. april 2013 | 02:55

    To nije tacno,cista laz,jedan obican dorucak kosta oko 8$ to je 650 din u brzij hrani a kodnas imas pljesku za 150 to je 2$ a ovde mogu samo pomfrit za te pare,rucak naj obicniji je od 10$ do 15& nista narocito ili kako ja kazem splacine,a bolji rucak nemate ispid 20$

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA