Zapušten legat Kragujevčani pretvorili u zelenu oazu

 
  • 2

Građani nemaju budžet i do materijala za uređenje parka dolaze tako što obilaze gradilišta i skupljaju stvari predviđene za bacanje i od toga prave staze, rasvetu, staništa za životinje, klupe, dečje i sportske rekvizite

Da građani mnogo toga i sami mogu da učine za svoju životnu sredinu jedan od primera je i park u kragujevačkom naselju Ilina voda, čiji su meštani dobrovoljnim radom uredili zapušten legat, u kojem sada uživaju, obeležavaju razne praznike, ali i dočekuju ekskurzije.

U park, površine oko sedam hektara, pored meštana dolaze i građani drugih delova Kragujevca i okoline, a od prošle godine i gosti iz Pirota, Kruševca, Vrnjačke Banje. Krajem maja dolaze Novosađani, a ekskurzije su najavljene i iz Užica, Kraljeva i Čačka.

Ideja za uređenje zelene površine, koja se nalazi na trećem kilometru od centra grada, potekla je pre 15 godina od Udruženja građana "Eko-park Ilina voda", čiji predsednik Slađan Rakić kaže da je park uređen od recikliranog materijala.

- Udruženje nema budžet i do materijala za uređenje parka dolazimo tako što obilazimo kragujevačka gradilišta i kada oni nešto planiraju da bace na deponiju mi to prevozimo do parka i od toga radimo staze, rasvetu, staništa za životinje, klupe, dečje rekvizite, sportske rekvizite, znači, sve isključivo od recikliranog materijala - kazao je Rakić.

Park su narodu na trajno uživanje ostavila braća Svetozar i Andreja Andrejević 1895. godine, bogati trgovac i ugledni arhitekta koji je i projektant Saborne crkve u Kragujevcu.

Osamdesetih godina prošlog veka park je bio prilično zapušten, zarastao u korov i šiblje, prepun raznog otpada postao je divlja deponija, a sada o njegovom uređenju, pored meštana, brine i nekoliko osoba koje su radno angažovane, uz pomoć Centra za socijalni rad.

Ideju udruženja "Eko-park Ilina voda" podržala su brojna društvena i privatna preduzeća među kojima i jedna hrvatska firma od koje će i ove godine, dobiti beton za uređenje staza.

Pored mini zoo-vrta, park danas ima etno-kompleks sa brvnarom, ambar, sportske rekvizite za decu i starije, Japanski vrt, razne skulpture vajara iz tog naselja Milovana Pavlovića Mipe, među kojima je i Uskršnje jaje visine tri i po metra, najveće u Evropi.

Tu su i teretana na otvorenom, ergele poni konjića, fontane, a od ove godine i smeštaj za ptice pevačice. Park ima i binu na otvorenom "Nikola Pašić", gde će tradicionalno biti obeležen Vaskrs, a po prvi put od uređenja parka, i prvomajski uranak.

- Ove godine je deseta manifestacija po redu, "Vaskrs u Kragujevcu" koju ćemo obeležiti bogatim kulturno-umetničkog programom. Imaćemo i izložbu cveća, skulptura, slika, i ono što je najzinimljivije mališanima, tucijadu za najjače i najšarenije jaje Šumadije - rekao je Rakić i dodao da će obeležavanje praznika rada početi 27. aprila susretima izviđača, a završiti prvomajskim urankom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA