BiH: Dva helikoptera se srušila prilikom dostavljanja pomoći ugroženima

 
  • 0

Zbog pojačanih padavina u BiH, dva helikoptera Oružanih snaga BiH koja su dostavljala pomoć ugroženom stanovništvu prinudno su sletela

Dva helikoptera Oružanih snaga BiH, koja su dostavljala pomoć ugroženom stanovništvu, zbog pojačanih padavina u prethodnoj nedelji u BiH, u petak su prinudno sletela.

U akciji dostave hrane, lekova i goriva za Kalinovik, Gacko i Bileću, u petak oko 13.45 sati zbog vremenskih neprilika helikopter MI 8 prinudno je sleteo u Bukovice kod Kalinovika. U helikopteru je bilo 11 putnika, četiri člana posade, tri vojnika OS BiH, dve osobe iz civilnih struktura vlasti koje su bile zadužene za podelu hrane, kao i dva novinara Federalne televizije BiH.

- Prilikom ovog sletanja niko nije povređen, a helikopter je pretrpeo oštećenje jer pilot nije mogao da bira gde će sleteti - rekla je Uma Sinanović, portparolka Ministarstva odbrane BiH. Ona je istakla da su svi putnici smeštaj našli u kući lokalnog stanovništva. Kako je objasnila, vremenska situacija bila je vrlo teška, pa je zbog jakog vetra helikopter bio prinuđen da sleti.

- Piloti su od 4. februara imali 24 intervencije. Dostavljani su lekovi, hrana i nafta za najzabačenija mesta i u nemogućim uslovima. Naši piloti rade danonoćno. Sreća da se ovaj incident završio bez posledica po ljude - kazala je Sinanovićeva, istakavši da su jedinice OS BiH krenule prema mestu gde je helikopter sleteo.

Iz Federalne televizije juče su saopštili da su u helikopteru bili novinar Darijan Babić i snimatelj Jasmin Šuvalija.

Babić je istakao da su svi putnici iz helikoptera dobro, ali da su preživeli samo zahvaljujući profesionalnosti i sposobnosti pilota.

- Ima lakše povređenih, ali to je u redu. Snimatelj Šuvalija zadobio je udarac u glavu, a svi smo ugruvani. Najvažnije je da smo preživeli, ali to je samo zato što je kapetan sve učinio kako bismo bezbedno prizemili helikopter. Vetar je bio jak. Sada smo u kući jedne bake kod Kalinovika. Toplo nam je, imamo i vode i hrane, i čekamo da dođu iz OS kopnenim putem da nas izbave - kazao je Babić.

Zbog vremenskih prilika i snažnog vetra u Mostaru je nakon sletanja helikoptera kod Kalinovika prizemljen još jedan helikopter OS BiH, u kojem je bila novinarka Federalne novinske agencije (FENA) Hana Babić Imamović.

- Dostavili smo pomoć ljudima u Nevesinju. Muž mi radi kao pilot. Na moj mobilni telefon zvao me je komandant avijacije OS BiH. Valjda nisu radile radio-veze između helikoptera i njihove komande u Rajlovcu, pa su se setili da je moj muž pilot i da sam ja u ovom helikopteru. Tražili su našeg pilota i rekli mu da odmah sleti u Mostar jer je vreme loše. U Sarajevo ćemo se prebaciti autobusom - rekla je ona.

(Telegraf.rs / Nezavisne.com)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA