CRNA BROJKA: U Srbiji umre više od 400 beba svake godine!

 
  • 5

Najviše odojčadi umre na samom porođaju, najčešće zbog male težine, ili usled gušenja. Uzroci smrti beba neretko su i sepsa, tumori, bolesti krvi i krvotoka, kao i urođene nakaznosti

Svake godine u svetu umre tri miliona beba, a visoku stopu smrtnosti male dece, nažalost, prati i Srbija. Iz Zavoda za statistiku kažu da na godišnjem nivou u našoj zemlji umre oko 430 dece mlađe od dve godine. Podaci za prošlu godinu još nisu dostupni, ali se zna da je 2011. godine u Srbiji umrlo 433 dece mlađe od dve godine, među kojima je čak 414 odojčadi.

Najviše beba u Srbiji umrlo je na samom porođaju, najčešće zbog male težine, ili zbog poremećaja disajnih kanala, gušenja.

Drugi najčešći uzročnik smrti su urođene nakaznosti, deformacije i hormonske nenormalnosti, a najčešće su se ogledale kao zakržljalost ili nepravilan rad pluća i levog srca.

Još jedan od čestih uzroka smrti kod odojčadi su zarazne i parazitne bolesti (najčešće sepsa), kao i bolesti nervnog sistema. Iako ne tako često, dešava se da deca mlađa od godinu dana umru i od tumora, kao i od bolesti organa za varenje.

Na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Johanesburgu eksperti iz 50 zemalja raspravljali su o načinima na koje smrtnost novorođenčadi može da se smanji. Oni su poručili da je svakom detetu i svakoj majci neophodno obezbediti najbolju medicinsku pomoć.

Učesnici konferencije tada su istakli da bi razlozi za ovako veliku smrtnost dece zapravo mogli da se izbegnu, jer je uglavnom reč o infekcijama, nedostatku higijene, vakcina i slaboj ishrani, posebno u zemljama u razvoju, ali i o nedostatku interesovanja, preneo je "Dojče vele".

- Smrtnost novorođenčadi proteklih deset godina nije bila velika tema. Mnogo dece bi moglo da bude spaseno uz relativno jednostavnu tehniku i niske troškove - rekla je tom prilikom Elizabet Mejson iz Svetske zdravstvene organizacije.

Na skupu je istaknuto da UN, u okviru Milenijumskih ciljeva, žele da do 2015. godine širom sveta smrtnost dece mlađe od pet godina smanje na 3,5 odsto.

U proteklih 10 godina smrtnost dece smanjena je sa 12 miliona na ispod sedam miliona godišnje.

(M. B.)

Video: Lokalizovan požar kod tramvajskog mosta: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mika

    26. april 2013 | 12:24

    da,a koliko umre zato sto se probije termin porodjaja,pa se beba ugusi u stomaku jer mame nemaju 500e da dr stave u dzepic. jel su i za to krive majke?

  • miki

    26. april 2013 | 11:44

    najcesce bebe umiru na samom porodjaju, dobro napisano a koliko ih je prodato?

  • Урош

    26. april 2013 | 11:30

    Девојке, наглашавам, девојке, не воде рачуна у току трудноће, или само седе и леже, или иду на журке,раде.. Морају имати физичке активности, али не претерано, морају да једу, а не да воде рачуна о линији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA