Jagodinci boluju od pritiska, dijabetesa i gojaznosti

 
  • 0

- Za 15 dana pregledano je stanovništvo u 21 selu, a na pregled se u proseku javlja 200 stanovnika. U selima koja su udaljena od grada uglavnom preovlađuje starije stanovništvo. Na pregledu pored pomenutih bolesti, otkriveno i nekoliko karcinoma

Besplatni lekarski pregledi koji se u Jagodini organizuju godinama na inicijativu Dragana Markovića Palme pokazali su da Jagodinci i meštani jagodinskih sela najčešće boluju od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, gojaznosti. Otkriveno i nekoliko karcinoma.

- Za 15 dana pregledano je stanovništvo u 21 selu, a na pregled se u proseku javlja 200 stanovnika. U selima koja su udaljena od grada uglavnom preovlađuje starije stanovništvo. Zanimljivo je da je ovog puta veći broj mladih koji su se javili na pregled nego što je to bio slučaj prošle godine. Najčešće boluju do gojaznosti - rekao je direktor doma zdravlja Miloš Lukić.

Besplatni pregledi počeli su 1. aprila, a radi se o već tradicionalnoj akciji koju jagodinska vlast organizuje jednom godišnje. U lekarskim ekipama su lekari opšte prakse doma zdravlja, specijalisti interne medicine, hirurzi, stomatolozi i ginekolozi Opšte bolnice, a prate ih laboranti Kliničke laboratorija koji na mestu pregleda vrše analize krvi i farmaceuti koji odmah izdaju propisani lek.

Dok čekaju na pregled, pacijenti dobiju čaj i sendvič i sve je to, naravno, besplatno, kažu medicinske sestre.Tehničari vrše selidbu improvozovanih ordinacija iz mesta u mesto.

Pregledi ginekologa su takođe od velikog značaja za žene iz udaljenih sela koje nemaju naviku da često odlaze na ginekološke preglede. Prvi put, ovakve preglede Skupština grada je, na inicijativu tada gradonačelnika Dragana Markovića Palme, organizovala 2009. godine, i te godine je pregledano preko 16.000 građana, drugi put 2011. kada se odazvalo preko 20.000 građana i sada očekujemo da se na pregled odazove oko 30.000 građana.

(P. S.)

Video: Milena Radulović: U "Ožiljku" prvi put igram glavnu žensku ulogu u seriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA