PREPORUKA IZ LAGUNE: Kultna epska fantastika Stivena Eriksona i gotički roman Kejt Morton

 
  • 0

Šampionsko mesto na "Laguninoj" listi najprodavanijih izdanja i dalje drži Trejsi Ševalije sa romanom "Poslednji begunac", a među predlozima za ovu nedelju je kultna dvotomna epska fantastika Stivena Eriksona i gotički roman Kejt Morton

Ove nedelje izdavačka kuća "Laguna" preporučuje čitaocima Telegrafa kultni biser epske fantastike - prvi i drugi tom "Sećanja na led" Stivena Eriksona, svojevrsnu počast klasicima gotičkog romana, "Davne sate" Kejt Morton i uzbudljivi roman Vanje Bulića "Jovanovo zaveštanje" o nestalom blagu templara.  

Vanja Bulić

Jovanovo zaveštanje

Da li "Miroslavljevo jevanđelje" krije mapu nestalog blaga templara, otkriva autor bestselera "Simeonov pečat".

Foto: Laguna

U Čikagu i Sankt Peterburgu, u isto vreme, ubijena su dva čoveka sa istim imenom - Zoran Sedlar. Lanac ubistava se nastavlja u Beogradu, Moskvi, Solunu i Beču. Sve ubijene povezuje "Miroslavljevo jevanđelje": na koži u pazušnoj jami imali su istetovirane monograme iz najstarijeg srpskog ćiriličnog spisa. Novinar Novak Ivanović kreće tragom ovih ubistava i postaje zatočenik velike zavere u koju su upleteni mafija, društvo "Za kralja i otadžbinu", srpske i ruske diplomate, tajne službe, templari...

Novakov prijatelj Oliver, majstor stripa, pokušava da otkrije tajnu skrivenu u crtežima i monogramima koji nisu suštinski vezani za tekst Jevanđelja. Kada saznaju da su originalne kožne korice Jevanđelja zamenjene krajem trinaestog veka, kada su i templari bili na Svetoj gori, dva prijatelja odlaze u Hilandar u kojem se Miroslavljevo jevanđelje nalazilo sedam vekova.

Kejt Morton

Davni sati

Ovim delom Kejt Morton odaje počast klasicima gotičkog romana i ispreda bogatu zamršenu pripovest o tajnama, strepnji i izgubljenoj ljubavi.

Foto: Laguna

Idit Berčil nikada nije bila bliska s majkom. Jednog popodneva stiže im davno zagubljeno pismo sa povratnom adresom zamka Milderherst i taj događaj izaziva neobičnu reakciju Iditine majke. Idit počinje da sumnja da je emocionalna udaljenost među njima oduvek bila paravan iza kojeg je majka krila neke stare tajne. Prateći trag pisma, Idit odlazi u Milderherst kod neobičnih sestara Blajt i otkriva da je njena majka tu boravila kao trinaestogodišnja devojčica za vreme Drugog svetskog rata.

Dve starije sestre su bliznakinje i veći deo života starale su se za mlađu, koja se promenila otkako ju je verenik ostavio 1941. Među oronulim zidinama zamka Idit traga za majčinom prošlošću i otkriva više nego što je očekivala - istinu o događajima koji su se odigrali u "davnim satima".

Stiven Erikson

Sećanja na led I i II

U ovom romanu pisac nas vraća brojnim likovima iz "Mesečevih vrtova" i upoznaje nas sa obiljem novih. "Sećanja na led" je podjednako veličanstveno novo poglavlje u Eriksonovom čudesnom opusu epske fantastike i pravi trijumf pripovedaštva.

Ratom izranjavan kontinent izrodio je strahotno novo carstvo: Panion Domin. Poput plime kužne krvi on se razliva po zemlji, proždirući sve. Na njegovom putu stoji klimavo savezništvo: Vojska Jednorukog i Vranovi Spaljivači mostova udružili su se sa svojim dotadašnjim neprijateljima - snagama vojskovođe Kaladana Bruda, Anomanderom Rejkom i njegovim Tiste Andijima, kao i s Rivijima, narodom ravnice.

Ali prastari zagrobni klanovi se takođe okupljaju; T'lan Imasi su ustali iz praha. Sve sluti da nešto daleko mračnije i zlobnije preti ovom svetu. Sve je više glasina da se Sakati bog oslobodio svojih okova i da kuje užasnu osvetu.

Lista najprodavanijih "Laguninih" izdanja:

1. Trejsi Ševalije: "Poslednji begunac"

2. Izabela Mon: "Mia i ja: Mia i vilenjaci"

3. Dušan Veličković: "Đinđić – Lice mladosti"

4. E. L. Džejms: "Pedeset nijansi – Siva"

5. Mo Jen: "Promena"

6. E. L. Džejms: "Pedeset nijansi – Mračnije"

7. Izabela Mon: "Mia i ja: Mia i trubica"

8. Žoze Saramago: "Putovanje kroz Portugaliju"

9. E. L. Džejms: "Pedeset nijansi – Oslobođeni"

10. Brenda Rid: "Povratak na Krit"

(E.T.)

Video: Od novembra počinje skrining karcinoma pluća, pulmolog otkriva ko je u riziku i zašto treba da dođe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA