NIKOLIĆ: Zadatak Istorijskog muzeja je da čuva sećanje naroda!

 
  • 2

Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsednik Srbije uručio je Sretenjski orden trećeg stepena Istorijskom muzeju Srbije za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, a povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je danas otvorio obnovljeni Istorijski muzej Srbije i poručio da kao narod moramo da znamo ko smo, da ne klonemo duhom ni pred naizgled nepremostivim teškoćama i da se ponovo okupimo oko jasnih ciljeva i da krenemo napred.

- Zadatak Istorijskog muzeja je da čuva sećanje naroda, što moramo da činimo bez obzira na iskušenja sveopšte globalizacije i pokušaja brisanja svih narodnih baština i osobina. To ne znači da srpsko društvo nije otvoreno za najbolje uticaje savremenog sveta, ali mi uvek moramo da znamo ko smo - rekao je Nikolić na otvaranju postavke "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije".

Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsednik Srbije uručio je Sretenjski orden trećeg stepena Istorijskom muzeju Srbije za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, a povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije, Istorijski muzej Srbije otvorio je za javnost izložbeni prostor od oko 1.500 kvadratnih metara, a sledeće godine biće privedena kraju i druga faza rekonstrukcije, čime će celokupan prostor muzeja biti stavljen u funkciju.

U okviru izložbe "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije" izloženi su vrlo vredni eksponati: više od 400 predmeta koji su pripadali rodonačelnica novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđu i Milošu, i njihovim naslednicima.

Izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljka, do septembra, a tokom njenog trajanja biće organizovana svakodnevna stručna vođenja kroz postavku za zainteresovane posetioce.

Direktor Istorijskog muzeja Srbije Miroslav Živković najavio je da će, povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, ta kulturna institucija prirediti veliku izložbu u saradnji sa drugim muzejima.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da će muzej u punom sjaju dočekati obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, kao i da sledi otvaranje Konaka kneza Miloša, Muzeja SPC, zgrade Kinoteke, Narodnog muzeja i ostalih kulturnih dobara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Branka Petrić o Bati Stojkoviću: Naše prijateljstvo trajalo je 47 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzo

    12. april 2013 | 19:46

    Ovo je muzej kako bi Srbija zelela da joj izgleda historija jer je istina mnogo daleko od stvarnosti.

  • SS4

    12. april 2013 | 19:19

    I da ne zaboravimo sta je Srpsko !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA