TELEGRAF U AMERICI: Cene srpske, kupovna moć deset puta veća (FOTO)

 
  • 3

Hleb i meso su skuplji, kao i organska hrana, dok cene približne našima važe za mleko, brašno, ulje, papriku, paradajz, jaja, sokove... Cigarete i alkohol ne prodaju se mlađim od 21 godine

Bez želje da ulazimo u organizaciju i način proizvodnje hrane u Americi, posetom jednom od mnogobrojnih supermarketa, uz priču s lokalnim stanovništvom, ustanovili smo da se cene hrane u odnosu na naše i ne razlikuju mnogo. Nešto je skuplje, nešto jeftinije. Zavisi gde i kada idete, računajući tu i popuste.

Paralelu s američkim i srpskim prosečnim platama nećemo praviti jer bi nas to "bolelo", ali ćemo spomenuti da prosečna četvoročlana porodica "s one strane bare" zaradi malo više od 46.000 dolara godišnje (bruto). Par bez dece ima 21.000 dolara više. Zbog ovih surovih statističkih podataka, a i na osnovu viđenog, pokušaćemo samo da vam približimo koliko je zaista "teško" živeti u SAD.

Hleb je skup. Najjeftinija vekna od funte (1 funta je 0,453 kilograma) je 1,49 dolara (1 dolar je 88 dinara), a francuski, crni sa susamom, košta čak 3,99 dolara.

Za razliku od hleba, cena mleka je mnogo povoljnija. Ono je najjeftinije kada se kupuje na galon, kao i benzin. Galon (3,78 litara) je 2,19 dolara (186 dinara). Pakovanja manja od galona (prodaje se i 1/4 galona) su procentualno mnogo skuplja. Međutim, kako Amerikanci vode računa o organskoj i neorganskoj hrani, "čisto" mleko, dobijeno od "čistih krava" košta velikih pet dolara (440 din) za pola galona.

Brašno i ulje se takođe prodaju u pakovanjima koja prelaze naše standarde, a pakovanje od 1,41 litara ulja kreće se od 4,49 dolara (382 din) pa do preko sedam dolara. Naravno, pričamo o suncokretovom, dok se druga mogu nabaviti i za 25 dolara po pakovanju.

Što se brašna tiče, ono je uglavnom spakovano u džak od 5 funti (2,26 kg) i uz veoma male razlike u ceni košta s popustom 3,39 dolara (288 din).

Organska hrana je u Americi uvek vidno izdvojena i nikako se ne sme mešati s neorganskom. Čak i ako se dogodi da su na istom rafu namirnice uzgajane na oba načina, "ograda" koja deli dva ista proizvoda mora biti jasna i lako uočljiva. Cene se dosta razlikuju, a polica u hladnim odeljcima se stalno "kvasi" pošto prskalice, kompjuterski kontrolisane, reaguju na promenu vlage.

Organski peršun košta 69 centi (59 din), rotkvice 89 (76 din), mladi luk 69... Popularna "puterica" (zelena salata) košta 1,29 dolara, radič 4,99 dolara (425 din), dok famozni krompir iz Ajdaha košta 1,19 dolara. Isti krompir prskan hemikalijama čuva se kao i kod nas u gajbicama i košta od 49-79 centi.

Paprika je 49 centi (organska 69 centi), paradajz 1,99 dolara, kao i crni luk. Još nešto, sve cene se odnose na težinu od jedne funte. Recimo i to da se jaja pakuju u paket od 18 komada. Organska koštaju 4,49 dolara, dok su "obična" od 1,59 do 2,69 dolara.

Velika konkurencija na tržištu pogođenom finansijskom krizom uslovila je da se kupac poštuje. Svakodnevna sniženje artikala daju ogroman dijapazon mogućnosti. Kada su sniženja, onda su to stvarno sniženja. Ne kao kod nas, nameštena i lažna. Cene su u Americi u supermarketima slične, pa ćete tako suhomesnate proizvode "izvesnog proizvođača", u istom lancu prodavnica, pronaći u Njujorku, Los Anđelesu, Majamiju i Bojsiju.

Meso je dosta skuplje. Pileće belo košta 2,79 dolara za funtu, dok cena junećeg mlevenog mesa, u zavisnosti od masnoće, košta od 3,49 (297 din) do 4,79 dolara (408 din). Ovo od pet dolara za pola kilograma ima samo sedam odsto masnoće, a taj procenat je uvek jasno ispisan. Spomenimo i da je funta krmenadli 2,99 dolara (255 din).

Izbor sokova je neverovatan, a nama najdraži "pepsi" i "koka kola" imaju identične popuste, pa tri flaše od dve litre koštaju četiri dolara (352 din). Piva i ostala alkoholna pića čuvaju se na dva mesta - u rafu, ali i u hladnoj komori, na konstantoj temperaturi koja ne prelazi osam stepeni celzijusa.

Njihove cene variraju, baš kao i cigareta, koje se kupuju uz dokument ili, verovali ili ne, datum rođenja! Zakon u većini američkih država ne dozvoljava prodaju cigareta i alkohola licima mlađim od 21 godine, pa je prilično nerealno da na "majke mi" ipak prolazite.

Pelene za bebe (136 kom) koštaju 34.99 dolara (2.981 din), najskuplji šampon (nama poznatih marki) je 7.99 dolara za pakovanje od blizu 750 ml. Najpovoljnija cena toalet papira je 5,99 dolara za "dvoslojni" i pakovanje od 24 rolne.

Konačno, auto placeva ima mnogo, a na njima se uglavnom vide "pik-apovi". Fordova ima najviše i cene zavise od godišta proizvodnje (od 5.999 dolara pa na više).

Minimalna cena benzina je 3,52 dolara za galon, a ona, naravno, od mesta i pumpe na kojoj kupujete varira. Uostalom, u Americi isti artikl možete kupiti i za mnogo više para od ovde navedenih iznosa i sve zavisi od mesta i lanca trgovine. Cene koje smo mi sada prezentovali su prosečne u gradu Bojsiju u državi Ajdaho.

NAPOMENA: Cene koje su ispisane na artiklima nisu "prave" pošto se na kasi dodaje PDV!

(D. J.)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jaovrijedi

    5. maj 2013 | 08:41

    Ostatak sveta isuvise skupo placa tu njihovu lagodnost i niske cene

  • Srdjan D.N.

    5. maj 2013 | 08:16

    Da bi ovo sve bilo jasnije, napravite i poredjenje troskova stanovanja i tek tada ce slika biri jasna. Mislim da ljudi za stanarinu izdvajaju i do dve trecine plate.

  • Sale

    5. maj 2013 | 01:36

    Ne slazem se da "cetvoroclana porodica" samo ima prihod od 46000$! Jos vise se ne slazem da parovi koji nemaju decu imaju 67000!!!!!! Ne znam u kom ste izvoru pronasli brojke - ali bi trebali obihvatiti vise gradova sa svih strana amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA