Kako da u 7 koraka legalizujete svoj objekat

 
  • 1

Pravo na uknjižbu nelegalnih objekata imaju vlasnici kuća površine do 300 kvadrata, stanova i vikendica do 200, zanatskih radnji i poslovnog prostora do 100 i garaža do 30 kvadrata

Nakon što je donet Zakon o katastarskoj legalizaciji, Ministarstvo za građevinu i urbanizam sačinilo je Pravilnik kojim se precizira postupak katastarske legalizacije.

Pravo na uknjižbu nelegalnih objekata imaju vlasnici kuća površine do 300 kvadrata, stanova i vikendica do 200, zanatskih radnji i poslovnog prostora do 100 i garaža do 30 kvadratnih metara. Takođe, ovim Pravilnikom se propisuje stepen završenosti objekata i uređuje upis svojine za one koji su zidali na tuđem zemljištu.

Pogledate kako da legalizujete svoj objekat:

1. Utvrdite koja je služba za katastar nepokretnosti nadležna za upis

Nadležna služba je ona služba za katastar nepokretnosti koja obuhvata područje opštine na kojoj se nepokretnost nalazi. Spisak svih službi za katastar nepokretnosti, sa kontaktima, možete naći na internet stranici RGZ-a www.rgz.gov.rs

2. Utvrdite pravni status nepokretnosti

Mogućnosti i način upisa prava na određenoj nepokretnosti zavise pre svega od njenog pravnog statusa, odnosno stanja upisa u katastru nepokretnosti. Zato u drugom koraku utvrdite taj status, uvidom u stanje u katastru nepokretnosti, što se ostvaruje izdavanjem lista nepokretnosti ili neposrednim uvidom u evidenciju i dobijanjem usmenih informacija i objašnjenja od službenika RGZ-a.

3. Utvrdite vreme izgradnje objekta

Upis prava svojine na objektu vrši se ako je taj objekat, odnosno deo objekta izgrađen bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđene tehničke dokumentacije do 11. septembra 2009. godine.

Organ nadležan za upis prava svojine utvrđuje vreme izgradnje objekta na osnovu dokaza propisanih Zakonom, kao i uz izvođenje dokaza propisanih zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.

4. Pripremite dokumentaciju

Postoji više različitih situacija, i u zavisnosti od toga u kojoj je, vlasnik objekta priprema dokumentaciju. Najčešći slučajevi su:

a) Upis prava svojine na osnovu ugovora o kupoprodaji, ukoliko je prodavac upisan kao vlasnik nepokretnosti

b) Upis prava svojine na osnovu ugovora o kupoprodaji, ukoliko prodavac nije upisan kao vlasnik nepokretnosti

c) Upis prava svojine na osnovu ugovora o kupoprodaji, ukoliko je predmet kupoprodaje objekat ili poseban deo objekta

d) Ukoliko je objekat upisan u katastar nepokretnosti bez građevinske i upotrebne dozvole

Potrebnu dokumentaciju za sve navedene slučajeve možete naći na sajtu www.rgz.gov.rs.

5. Objekti koji nisu snimljeni - obaviti uviđaj

Za objekte koji nisu snimljeni dostavlja se dokumentacija u skladu sa članom 8. Zakona, koju izrađuje registrovani izvođač radova geodetske struke, a koju čini snimak objekta sa Zakonom propisanom sadržinom, zapisnik o izvršenom uviđaju i po potrebi specifikacijom posebnih delova objekta po etažama.

Zapisnik o izvršenom uviđaju sačinjava registrovani izvođač radova geodetske struke sa odgovarajućom licencom.

6. Nabaviti specifikacija posebnih delova objekta

Specifikacija posebnih fizičkih delova objekta sadrži sve podatke o tim posebnim delovima koji se mogu upisati u odgovarajući list nepokretnosti, a naročito namenu (stan, poslovni prostor ili garaža, odn. garažno mesto), broj, površinu, sobnost (strukturu), nivo (sprat) na kojem se nalazi, kao i položaj u okviru objekta.

Specifikaciju posebnih delova objekta izrađuje geodetska organizacija koja ispunjava uslove u skladu sa zakonom.

7. Podneti zahtev

Zahtev za upis prava svojine na objektu, odnosno delu objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđene tehničke dokumentacije, kao i objekta koji se koristi bez upotrebne dozvole podnosi se organu nadležnom za upis prava svojine na području na kome se objekat nalazi.

(M. B.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA