BIVŠI KONZUL U NY: Proces je sramota!

 
  • 1

Slobodan Nenadović, nekadašnji konzul u Njujorku, kome se sudi zog pomaganja Miladinu Kovačeviću da pobegne iz SAD, ne želi više da se izjašnjava o tome, jer proces traje četiri i po godine

Nekdašnji konzul u Njujorku Slobodan Nenadović, kome se sudi zbog optužbi da je Miladinu Kovačeviću pomogao da pobegne iz Amerike, kaže da je taj proces sramota.

- Neću više da se izjašnjavam ni o čemu i neću više da imam advokata. Sve ovo traje već četiri godine i to je sramota - rekao je Nenadović na današnjem suđenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pošto mu je uručen preciziran optužni predlog tužilaštva, a sud mu nije dozvolio da se o njemu izjasni.

Tužilaštvo je sudu podnelo izmenjeni optužni predlog protiv Nenadovića, kao i bivšeg konzula Igora Miloševića, ali izmenjeni detalji nisu predstavljeni u sudnici. Prema zakonu, sud mora optuženima i njihovim brainocima da ostavi vreme da prouče izmene u optužnici, da bi se o njima izjasnili.

Nenadović je najpre insistirao da se odmah izjasni o izmenjenim optužbama, ali sud nije dozvolio, jer je pretres rešio da odloži zbog izostanka svedoka - zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova Momirke Marinković.

Marinković, koja treba da bude saslušana povodom obaveza konzula po Bečkoj konvenciji, nije bila uredno pozvana na današnje suđenje, ali je telefonom obavestila sud da je u Nemačkoj.

Suđenju je danas prisustvovao američki konzul u Srbiji Elizabet Grackon.

Ovo je, inače, ponovljeno suđenje bivšim srpskim diplomatama u Njujorku, pošto je prvostepenu presudu ukinuo Apelacioni sud u Beogradu. Ukinutom presudom Nenadović je bio uslovno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a Milošević na 18 meseci zatvora zbog istog dela.

Apelacioni sud je obrazložio da je morao da ukine prvostepenu presudu jer je Prvi osnovni sud Nenadovića poglasio krivim za radnju koja mu nije stavljena na teret optužnicom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan Prokic

    10. april 2013 | 16:38

    Tipičan primer suđenja u razumnom roku u državi Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA