KINA: Zaštititi strance na Korejskom poluostrvu

 
  • 0

Izolovani režim u Pjongjangu je poručio danas da Korejsko poluostrvo ide ka "termonuklearnom" ratu i savetovao strancima u Južnoj Koreji da razmotre evakuaciju radi lične bezbednosti

Kina je pozvala danas da se zaštite stranci iz svih zemalja i upozorila na mogućnost "haosa" na Korejskom poluostrvu, posle poziva Severne Koreje strancima u Južnoj Koreji da se evakuišu zbog mogućeg rata.

Peking, ključni saveznik svog neposlušnog suseda, uporno traži mir i uzdržavanje, uprkos stalnoj eskalaciji napetosti otkako je Pjongjang izveo treću nuklearnu probu u februaru i odgovorio pretnjama SAD i Južnoj Koreji zbog uvođenja dodatnih sankcija UN.

Izolovani režim u Pjongjangu je poručio danas da Korejsko poluostrvo ide ka "termonuklearnom" ratu i savetovao strancima u Južnoj Koreji da razmotre evakuaciju radi lične bezbednosti.

Sever je, takođe, danas zatvorio zajednički industrijski kompleks Kaesong, dok su SAD obećale da će braniti svog saveznika na Jugu i održavati zajedničke vojne vežbe sa Seulom.

Predstavnik ministarstva inostranih poslova Kine, Hong Lei, rekao je da je "Korejsko poluostrvo bliski sused Kine" i da ona ne želi da vidi "haos na svom pragu".

- Mi pozivamo sve relevantne strane da imaju na umu šire interese regionalnog mira i stabilnosti i konkretno obezbede legitimna prava, imovinu i bezbednost građana iz svih zemalja - rekao je on, a preneo AFP.

Hong je naglasio da Kina ne želi da vidi "haos ili rat na Korejskom poluostrvu. Mi želimo mir a ne rat, dijalog a ne konfrontaciju, popuštanje a ne napetosti".

Peking insistira da je pravo rešenje za pitanje nuklearnog naoružanja Severne Koreje odgovorno ponašanje svih strana. Za Kinu je jedini put da se ostvari denuklearizacija kroz dijalog svih zainteresovanih strana.

Poslednja događanja i pretnje Pjongjanga očigledno su iritirale rukovodstvo u Pekingu, koje je do sada retko javno kritikovalo svog saveznika Severnu Koreju.

Međutim, razvoj situacije na Korejskom poluostrvu posle februaraske probe nuklearne bombe Pjongjanga naterao je zvaničnike u Pekingu da poruče da neće tolerisati "pravljenje problema" na svom pragu.

Kineski predsednik Sji Ðinping izjavio je tokom vikenda da nijednoj zemlji ne bi trebalo da bude dozvoljeno da remeti mir u svetu, ističući da će Peking odigrati konstruktivnu ulogu u smanjenju tenzija u regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA