VEROVALI ILI NE: Turisti hrle u Severnu Koreju!

 
  • 0

- Severna Koreja često ima takvu retoriku protiv SAD i Južne Koreje, a iako je ovog puta ona naglašenija, usmerena je ka vlastima, a ne ka turistima koji reše da putuju u Severnu Koreju - navodi Nikolas Boner iz turističke agencije “Korio turs”, specijalizovane za putovanja u ovu zemlju

Upozorenje Kima Džonga Una, vođe Severne Koreje, da posle 10. aprila ne garantuje bezbednost strancima u njegovoj zemlji, izgleda ne brine baš sve strance u Pjongjangu. Britanski i američki turoperateri tvrde da turistima ne preti opasnost.

Nikolas Boner, Britanac o kojem na internetu stoje podaci da je slikar, crtač stripova i filmski režiser, više od dve decenije stacioniran je u Pekingu, prestonici Kine, a 1993. godine tu je osnovao turističku agenciju "Korio turs", specijalizovanu za putovanja u Severnu Koreju, ali i snimanje dokumentaraca o toj državi.

Boner kaže da su se članovi njegove agencije prošle nedelje sastali sa osobljem britanske ambasade u Pjongjangu, u vreme kada iz severnokorejske prestonice skoro svakodnevno stižu pretnje nuklearnim napadom na Južnu Koreju i američke ciljeve u regionu i na teritoriji SAD.

- Oni (Severna Koreja) često imaju takvu retoriku protiv SAD i Južne Koreje, a iako je ovog puta ona naglašenija, usmerena je ka vlastima, a ne ka turistima koji reše da putuju u Severnu Koreju - navodi Boner.

On kaže da trenutno u okviru ture po Severnoj Koreji ima osmoro Amerikanaca i da "Korio turs" neće otkazati putovanja ukoliko ne dobije konkretnu poruku da to učini od ambasada Velike Britanije, Švedske ili Nemačke u Pjongjangu.

Kao i Boner, osmoro Amerikanaca na turi po državi kojom upravlja Kim Džong Un ima i Kristofer Vajt, direktor putovanja u "Jang pajonir tursu", agenciji takođe prijavljenoj u Kini.

- Upravo smo razgovarali sa ovom grupom i pozvali naše kontakte u Severnoj Koreji kako bismo proverili da li je sve u redu - kaže Vajt.

Britanski "Forin ofis" saopštio je da nema trenutni plan za evakuaciju osoblja Ambasade Velike Britanije u Pjongjangu, ali tabloid "Dejli mejl" navodi da planovi iz predostrožnosti za evakuaciju Britanaca iz Severne Koreje postoje i da je avijacija u pripravnosti za slučaj da treba da nadgleda izvlačenje ljudi.

Nemačka ambasada u Severnoj Koreji zasad će nastaviti rad.

- Mi neprestano procenjujemo bezbednost nemačke ambasade i njenu izloženost opasnosti - poručilo je nemačko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Francuska ozbiljno shvata situaciju u Severnoj Koreji, apeluje na Pjongjang da prestane sa provokacijama, ali zasad ne namerava da evakuiše svoje građane iz te zemlje.

SAD nemaju ambasadu u Pjongjangu, a Rusija je saopštila da razmatra slanje aviona za izvlačenje svojih građana iz Severne Koreje i da vodi razgovore sa Kinom, glavnim severnokorejskim saveznikom u regionu.

(Telegraf.rs / Blic.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA