Danas je najhladniji dan u godini, ne izlazite ako ne morate!

 
  • 2

Otopljenje tek od 14. februara, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Najniža temperatura od minus 27 izmerena u Novom Sadu, u Beogradu -16

Danas je najhladniji dan u godini s temperaturama u pojedinim gradovima u Srbiji i do -27 stepeni, koliko je jutros osvanulo u Novom Sadu i Zrenjaninu, kažu za Telegraf.rs u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Iz ove institucije poručuju da napolje izlazi samo onaj ko mora, a da oni koji izlaze treba da vode računa da se svi delovi tela adekvatno pokriju, kako ne bi došlo promrzlina.

- Jutrošnje temperature su bile izuzetno niske, u Smederevskoj Palanci, Banatskom Karlovcu i u Požegi je bilo minus 26, a u Somboru, u Zrenjaninu i u Sremskoj Mitrovici minus 25 stepeni. U Kikindi i u Kruševcu je bilo minus 24, u Valjevu, Velikom Gradištu i u Ćupriji minus 23 stepena. U Kragujevcu je bilo minus 22, u Kraljevu minus 21, na Paliću, u Loznici i na Zlatiboru je bilo minus 20, a na Crnom Vrhu i u Dimitrovgradu minus 19 stepeni. U Nišu je bilo minus 18, u Leskovcu minus 17, na Kopaoniku minus 16, u Beogradu minus 15 i u Vranju minus 14 stepeni - kažu u RHMZS i dodaju da će i narednih dana biti izuzetno hladno, a da će otopljenje doći tek od 14 februara, ali da temperature neće prelaziti nulti podeok.

Na Meteorološkoj stanici u Zrenjaninu rano jutros je zabeleženo minus 27,4 sepena Celzijusa, što je rekordno niska temeratura još od 1963. godine, izjavio dežurni meterolog Jon Besu.Od kako se meri temperatura u zrenjaninskoj Meteorološkoj stanici, najhladnije je bilo 24. januara 1963 godine, kada se živa u termometru spustila do minus 30,4 stepena, a pre toga,17. februara 1956. bilo je minus 29 stepeni.  Uz sibirsku hladnoću, zabeležen je rano jutros i izuzetno visok vazdušni pritisak od 1022 milibara, što nepovoljno utiče na srčane bolesnike i asmatičare.

Na Tisi, Begeju, Tamišu i drugim vodotocima na snazi je redovno stanje odbrane od poplava, magistralni, regionalni i lokalni putevi su očišćeni, pa se saobraćaj odvija otežano i oprezno, što potvrđuje i manji broj nezgoda nego u redovnim prilikama u ovo doba godine.

Zbog ledenog talasa Gorska služba spasavanja u Srbiji se uključila u dopremanju pomoći zavejanom stanovništvu, pa su tako dopremljeni lekovi staračkim domaćinstvima  u rejonu Aleksandrovca. Ova služba uključiće se i danas u akciju skidanja ledenica u Beogradu.

Tokom pokazne vežbe na Staroj planini za predstojeći vikend biće odneti lekovi i najneophodniji materijal najzabačenijim selima na tom području. Sva domaćinstva u tom predelu su staračka, pa se nisu adekvatno pripremila za ovakvu zimu, a nedostaje im i hrana za stoku.

(I. M.)

Video: Službeni glasnik predstavio "Veliki atlas Srbije", kapitalno delo naše zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zenmajstor

    9. februar 2012 | 11:11

    RT @neshasr: Danas je najhladniji dan u godini, ne izlazite ako ne morate! | http://t.co/5lLNhkxk via @telegrafrs

  • neshasr

    9. februar 2012 | 11:07

    Danas je najhladniji dan u godini, ne izlazite ako ne morate! | http://t.co/5lLNhkxk via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA