Najhladnija mesta u istoriji po kontinentima!

 
  • 1

Od neverovatnih -90 stepeni na Antarktiku do -24 stepeni izmerenih u Africi

Umorni ste od zime? Dok beležimo rekordno niske temperature na kojima bi nam pingvini pozavideli, postoje mesta koja su bila svedoci mnogo gorih vremenskih uslova.

Severna Amerika

Najniža temperatura u ovom delu sveta zabeležena je 3. Februara 1947. godine u Jukonu, Kanada. Tog dana živa na termometru pokazivala je  -62,7 °C.

Južna Amerika

Sigurni smo da bi vaš prvi izbor bio Čile. Međutim, rekord drži Argentina, grad Sarmiento sa neverovatnih −32.8 °C  i to daleke 1907. godine.

Afrika

Bićete iznenađeni ako Vam kažemo da je najniža temperatura izmerena u Maroku, −23.9 °C, u planinskom gradu Ifrane 11. Februara. 1974. godine

Evropa i Azija

Rusija zauzima posebno mesto na našoj listi, zato što drži rekord za najnižu temperaturu na 2 kontinenta, evropskom i azijskom. Ekstremno niske temperature u ovom delu sveta zaslužne su kako za pronalazak Vodke tako i za poraz Hitlerovih trupa.

Grad Verhojansk smatra se za najhladniji grad u Azijskom delu Rusije, sa rekordnom izmerenom temperaturom od -67,8 °C. Evropski deo ne zaostaje mnogo. Grad Ust-Šuger sa  izmerenih -58.1 °C

Antarktik

Antarktik drži rekord za najnižu izmerenu temperaturu ikada! Neverovatnih −89.2 °C. Da bi shvatili koliko je to hladno, ako bi prosuli vrelu vodu ona bi se odmah pretvorila u led.

Australija

Ako želite da pobegnete od hladnoće Australija Vam je idealno mesto za to. Jedini rekord u niskoj temperaturi od −25.6 °C, zabeležen je u Ranfurliju, Novi Zeland i to dalekog 18. Jula 1903. Godine

(telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA