Vulin nazdravljao sa Srbima sa severa Kosova

- Bez obzira na to da li će pregovori u Briselu biti nastavljeni i da li će uspeti, mi ćemo uvek prvo insistirati na pitanju bezbednosti naših građana - rekao Vulin u Suvom Dolu. On je dodao i da će država učiniti sve da život Srbima na Kosovu i Metohiji učini mogućim i pravednijim

  • 5

Direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Suvom Dolu, selu u opštini Kosovska Mitrovica, da je najveći problem Srba na Kosovu i Metohiji problem bezbednosti, kao i da će država učiniti sve da život Srbima na Kosovu i Metohiji učini mogućim i pravednijim. On je dodao i da to nije moguće bez čvrste volje međunarodne zajednice.

-  Bez obzira na to da li će pregovori u Briselu biti nastavljeni i da li će uspeti, mi ćemo uvek prvo insistirati na pitanju bezbednosti za naše građane - rekao je Vulin.

On je žitelje Suvog Dola obavestio da je Kancelarija za KiM u toku sa svim svakodnevnim problemima Srba iz tog mesta.

- Predložili smo da se formira mešovita komisija, koju će činiti predstavnici UNMIK-a, UNHCR- a, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici albanske zajednice iz sela, koji će odlučivati ko može, a ko ne može da se naseli, jer oni znaju ko je u selu živeo pre 1999. godine – rekao je Vulin odgovarajući na pitanje šta će učiniti država da spreči nasilno menjanje etničke strukture stanovništva, i izneo pozitivan primer u opštini Zvečan, koja je izdala četiri građevinske dozvole albanskim porodicama, a osam zahteva je u proceduri.

Vulin je naglasio da "nije nikakav problem da se u svoje kuće vrate Albanci koji su tu živeli, naići će na dobrodošlicu, mi to tražimo za Srbe, pa kako bismo mogli da to uskratimo Albancima koji su se raselili", i istakao da je "potpuno neprihvatljiv pokušaj vlasti u Prištini da menjaju etničku strukturu i dovedu ljude koji ovde nikada nisu živeli".

Osvrćući se na oduzimanje registarskih tablica i ličnih dokumenata koje je izdao MUP Republike Srbije, Vulin je rekao da je o tome obavestio i UNMIK i EULEKS i da čeka njihov odgovor.

- Ne postoji pravni okvir za takvo ponašanje i mi ćemo svim raspoloživim sredstvima vršiti pritisak da se to ponašanje prekine i da se počinioci kazne - rekao je on, i najavio za popodne sastanak sa šefom UNMIK-a za sever Kosova na kojem će i o tome biti reči.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišao je stanare nove zgrade u Suvom Dolu i imanje i kuću uglednog domaćina Radovana Apostolovića, koji su ga informisali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

- Ono što ja beskrajno cenim kod Srba na Kosovu i Metohiji je što oni bolje nego bilo ko drugi razumeju šta je realnost i od svoje države očekuju ono što mogu da dobiju - rekao je Vulin. On je izjavio i da "ne možemo da ih zaštitimo, ali možemo neprekidno da vršimo pritisak na međunarodnu zajednicu i to ćemo činiti, Vlada Republke Srbije je uz svoj narod, a Srbe u Suvom Dolu pozivam da izdrže i opstanu u svom selu i na Kosovu i Metohiji".

Direktor Vladine Kancelarije istakao je da je na pregovorima svako pokazao svoje pravo lice i da je država Srbija pokazala da hoće mir, da je spremna na kompromise i da hoće da se dogovori, dok oni koji zveckaju oružjem i oni koji upućuju pretnje zapravo govore da ih više zanima teritorija.

Vulin je od međunarodne zajednice takođe zatražio da se "jasno odredi prema izjavama Hašima Tačija i jasno kaže da li stoji iza njegovih izjava."

Vulin je u Suvom grlu razgovarao sa žiteljima i lokalnom samoupravom opštine Srbica, i obećao da će Vlada RS učiniti sve da omogući lepše odrastanje 120 mališana koji tamo žive i ponovio da pregovarački tim Beograda neće pristati na nijedno rešenje koje nije u skladu  sa interesima i bez saglasnosti  Srba sa Kosova i Metohije i Skupštine RS.

Izmoreno svakodnevnim nedaćama lokalno stanovništvo je želelo da zna da li će država Srbija nastaviti sa finansiranjem Srba na KiM i procenu direktora Kancelarije sa KiM o toku pregovora u Briselu.

- Ni jedno radno mesto nećemo ugasiti, nema prestanka finansiranja i šta god da se dogovaramo u pregovorima koji će se nastaviti vodićemo računa o svim Srbima na KiM – obećao je Vulin.

On je  istakao i da je "bezbednost pitanje svih pitanja i zato insistiramo da Zajednica srpskih opština, ima izvršna ovlašćenja u oblasti policije i pravosuđa jer je bez naše policije i pravosuđa neće biti moguće da osiguramo našu bezbednost, a bez toga nema dogovora ni oko čega".

Vulin je bećao da će kosovski dodatak biti drugačije raspoređen jer kako je rekao "nije pravedno da samo oni koji rade dobijaju kosovski dodatak, to nije ekonomska kategorija već je to zahvalnost države Srbije zato što živite na najtezem području u Republici".

VREDNA DONACIJA SEMENSKOG KUKURUZA

Porodicama koje žive od poljoprivrede u Suvom Dolu donaciju hibridnog semena kukuruza proizvodjača "Agrimax" iz Vrbasa uručili su direktor ove firme Goran Sarlatić i član Gradskog veća opštine Zemun Milosav Stamenov.

Kako su rekli "ovim skromnim poklonom žele da pokažu našem narodu na KiM da nije zaboravljen i da ima podršku i prijatelje u centralnoj Srbiji".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA