DODIK: Nisam čuo šta je Karadžić naređivao

 
  • 8

Predsednik RS Milorad Dodik će se 9. aprila pojaviti pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane Radovana Karadžića. Dodik je ocenio da je Karadžić žrtvovao svoj komoditet, kao i komoditet svoje porodice za interese srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Radovana Karadžića tokom rata sreo više puta, ali da nije svedok bilo kakvih zločina ili naređenja o ubijanjima.

- Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS tokom rata sam više puta susretao Karadžića, ali nisam svedok nikakvih zločina. Karadžić preda mnom i pred ljudima s kojima sam bio to nikada nije činio. Želim da o tome svedočim - kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik će se 9. aprila pojaviti pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

On je ocenio da je Karadžić žrtvovao svoj komoditet, kao i komoditet svoje porodice za interese srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

- U političkom smislu izražavam zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se Republika Srpska formira i održi - istakao je Dodik.

On je naveo da će u svom svedočenju pred Haškim tribunalom reći da je "BiH učinila nepravednu secesiju izdvajanjem iz SFR Jugoslavije", kao i da su dešavanja koja su usledila "bila organizovani odgovor na to".

- Alija Izetbegović se tokom rata lažno predstavljao kao predstavnik BiH, a svet je to prihvatao zbog brze odluke da priznaju nezavisnost BiH - kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je bilo neprihvatljivo, jer srpski predstavnici tada nisu učestvovali u institucijama BiH.

- Zato i danas ponavljam da BiH ne može opstati kao zajednička država, to je zemlja na izdisaju i teški bolesnik koga samo međunarodna zajednica održava na životu - ocenio je predsednik RS.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i nemogućnosti da se pronađe rešenje za primenu presude "Sejdić-Finci", zbog čega bi zemlja mogla biti dovedena u situaciju da Evropska unija ne prizna legalitet opštih izbora 2014. godine, Dodik je istakao da je "moguće da RS u tome podrži EU".

Odgovornost za to što još nije sprovedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", predsednik RS je prebacio na stranke iz Federacije BiH, ističući da je RS učinila sve što se od nje zahtevalo.

- RS mora ostati jedna izborna jedinica za izbor člana Predsedništva BiH iz ovog entiteta i mi želimo da se ogradimo od neuspeha po tom pitanju. Sada smo zamorče Federacije BiH - rekao je Dodik.

Evropski sud za ljudska prava naložio je BiH da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci odredbe koje onemogućavaju predstavnicima nacionalnih manjina da se kandiduju na izborima za Predsedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH.

Osvrćući se na stanje u pravosuđu BiH, pred nastavak strukturalnog dijaloga o ovoj oblasti u Brčkom 8. i 9. aprila, Dodik je kazao da bi bilo najbolje da Visoki sudski i tužilački savet uopšte ne postoji.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo zbog rada sudova i tužilaštava, dodavši da su stranci nametnuli nekoliko pravosudnih institucija, čime su prekršili Ustav.

On je najavio da će sutra održati sastanak s delegacijom Republike Srpske koja učestvuje u strukturalnom dijalogu da bi se odredili ciljevi RS.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), demantovao je da je ponudio koaliciju Srpskom demokratskom strankom (SDS) na narednim izborima 2014. godine.

- Nema mogućnosti da SNSD i SDS idu jedinstveno na izbore. To ne bi imalo smisla ni prema ovom narodu -  istakao je on.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    4. april 2013 | 20:07

    Svaka cast, prava srbenda, a ne ovi nasi poltroni!Trebalo bi da naučimo kako se cuva i stiti nacionalni interes!

  • brcko3

    4. april 2013 | 20:49

    Napred Srpska republiku

  • NL

    5. april 2013 | 00:44

    Bravo Presednice! Zivela Republika Srbska!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA