Obama se odrekao minijaturnog dela plate u znak solidarnosti

Predsednik je odlučio da se solidariše sa vladinim službenicima i pet odsto godišnje predsedničke plate od 400.000 dolara, što iznosi 20.000, vrati u državnu blagajnu

  • 2

Američki predsednik Barak Obama odlučio je da se odrekne pet odsto svoje plate u znak solidarnosti s državnim službenicima koji će biti oštećeni smanjenjem budžetskih rashoda.

Pet odsto godišnje predsedničke plate od 400.000 dolara iznosi 20.000 dolara, a novac će biti vraćen u državnu blagajnu.

- Plata predsednika, kao i članova Kongresa, određena je zakonom i ne može da se menja - rekao je Obamin portparol Džej Karni.

Ipak, kako je naveo, predsednik je odlučio da se solidariše sa vladinim službenicima. Na njihova primanja će direktno uticati plan za smanjenje rashoda za 85 milijardi dolara.

Obama nije prvi američki predsednik koji se odriče dela svojih primanja.

Džon F. Kenedi je svoju platu namenio dobrotvornim organizacijama, dok je Džordž Vašington želeo da se u potpunosti odrekne predsedničke plate, ali je Kongres odlučio da za predsednika iz budžeta treba se odvoji 25.000 dolara.

Obamina odluka, o kojoj je prvi izvestio "Njujork tajms", neće uticati na druge predsedničke privilegije: kuće s brojnim osobljem, limuzine, helikoptere i avione "boing 747".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    4. april 2013 | 15:42

    Jel to važi i za srbiju....ili?

  • Djole - NYC

    4. april 2013 | 15:02

    Realno gledano, predsednicka plata je vrlo nista za posao koji obavlja I odgovornost koji ima... Steta, sto se ne odbijaju od plate troskovi gresaka koje naprave. A ima ih dosta....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA