MARIĆ: Nema opasnosti od poplava

 
  • 2

- Došlo je do plavljenja nebranjenog dela i jedne površine oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Za sada se svi nasipi dobro drže i nema ugroženih objekata - kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže da trenutno nema opasnosti od poplava, ali da se situacija stalno prati i da "nema opuštanja".

On je rekao da je vodostaj na Savi kod Šapca i dalje u granici vanredne odbrane od poplava.

- Došlo je do plavljenja nebranjenog dela i jedne površine oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Za sada se svi nasipi dobro drže i nema ugroženih objekata - rekao je Marić.

On je istakao da će se situacija pratiti, da plan postoji i da će se reagovati i funkcionisati u meri u kojoj su kapaciteti Sektora i preduzeća koja gazduju vodama u Srbiji dostupni.

- Pokušaćemo da do 25. aprila ispratimo maksimalno sve ovo, odnosno da bude jedna povišena pripravnost svih naših kapaciteta - rekao je Marić.

Ukazujući da ne može da kaže kojom brzinom će se sneg otapati sa Alpa, odnosno da li će doći do drastičnijeg porasta vodostaja, on je istakao da u ovom momentu postoji nagoveštaj da poplave koje su pogodile Hrvatsku ne bi trebalo da se odraze na vodostaj u Srbiji.

Što se tiče juga Srbije, rekao je da tamo postoji pre svega opasnost od bujičnih poplava koje se ne mogu predvideti i zavise od količine padavina.

- Ako dođe do velike kiše u jednom kratkom periodu, vrlo velika izvesnost je da će doći do bujičnih poplava s obzirom na to da je u pogledu infrastrukture jug Srbije jako slab - rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, situacija sa Tisom i Tamišem, ista je kao i sa Savom i Dunavom.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog okruga Radojica Kočović rekao je da vodostaji Ibra i Morave stagniraju, ali da se situacija svakodnevno prati.

Vodostaj Ibra je na normali, rekao je Kočović, navodeći i procenu da će Morava narednih dana blago rasti.

(M. S. / Tanjug)

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bane

    3. april 2013 | 22:59

    bice poplava, dunav je u gornjem toku u porastu, sada je kod zemuna o domenu visokog vodostaja, pa za desetak dana kad se od bezdana spusti vodeni talas, plus nadolaze tisa i sava iz visedecenijskog iskustva na dinavu znam da nam preti ekstremno visok vodostaj.

  • dule

    4. april 2013 | 07:34

    Ma sta nas briga mi smo svi dobri plivaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA