Iran pozvao na prekid prodaje nafte Evropi

 
  • 0

Pre nego što Unija započne primenu sankcija prema Iranu od jula, Iran pozvao na prekid prodaje nafte Evropi

Više od dve trećine poslanika iranskog parlamenta podržalo je inicijativu kojom se poziva na prekid prodaje sirove nafte zemljama Evropske unije, pre nego što počne primena sankcija Unije prema Iranu od jula.

"U slučaju nastavka nelogične politike EU, Iran će potražiti alternativne kupce za svoju naftu, pre nego što evropski embargo stupi na snagu ovog leta", navodi se u izjavi koja je pročitana na otvorenoj sednici iranskog parlamenta, prenosio je iranski državni radio. Izjavu je potpisalo 200 od ukupno 290 iranskih parlamentaraca, prenela je agencija AP.

Iranski ministar za naftu Rostan Kasemi izjavio je da Iran neće odustati od svog nuklearnog programa ni u slučaju da se izvoz iranske nafte prekine, javila je u subotu iranska državna novinska agencija Irna.

Kasemi je pozvao EU, na koju otpada oko četvrtina izvoza iranske sirove nafte u trećem kvartalu 2011. godine, da razmotri svoju odluku o zabrani uvoza iranske nafte od 1. jula ove godine.

Takođe je najavio da će Iran prekinuti izvoz sirove nafte nekim zemljama u Evropi, mada nije spomenuo kojim, u znak odmazde zbog odluke 27-članog EU da prekine uvoz iranske sirove nafte od jula.

Takođe, iranskim vlastima prete i SAD novim sankcijama kojima pokušavaju da zaustave njihov nuklearni program.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je da Iran neće biti pogođen novim merama koje su, kako je

rekao, "čista propaganda koja neće zaustaviti njihov nuklearni program".

SAD i druge zapadne zemlje strahuju da Iran nastoji da se domogne nuklearne bombe, dok Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima

isključivo mirodopsku namenu.

 

 

 

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA