PROIZVOĐAČI MLEKA: Blokada puteva 2. aprila

 
  • 4

Proizvođači mleka su se ove nedelje sastajali i pregovarali u Novom Sadu, ali od utorka će verovatno biti na svojim traktorima, blokirajući najvažnije puteve u Vojvodini

I dok se polako sleže afera oko aflatoksina u mleku, proizvođači mleka imaju novi problem, zbog čega 2. aprila najavljuju blokade puteva u Vojvodini.

U Ministarstvu poljoprivrede priznaju da kasni isplata subvencija i premija za prošlu godinu, ali uveravaju poljoprivrednike da će im novac u najskorijem roku biti isplaćen.

Proizvođači mleka su se ove nedelje sastajali i pregovarali u Novom Sadu, ali od utorka će verovatno biti na svojim traktorima, blokirajući najvažnije puteve u Vojvodini. Čini se da ni ovo proleće, treće zaredom, neće proći bez protesta poljoprivrednika koji su članovi centralne asocijacije proizvođača mleka...

- Ne da sam spreman, nego sam spreman da se u utorak zapalim pred ministarstvom, jer meni gori. Meni banka preti jer dve rate nisam platio. Evo, sada su me zvali i rekli mi da će mi obustaviti kredit od 300.000 evra - kaže Momčilo Hajduković, poljoprivrednik iz Kuzmina.

Slično misli i Olivera Latinović, poljoprivrednica iz Nakova.

- Pošto nemamo para sa kojima bismo posejali, mi ćemo biti na traktorima. E sad, da li na ulicama ili na njivi, to zavisi od ministarstva - kaže Latinovićeva.

Njihovi problemi su brojni - neisplaćene subvencije i premije za poslednji kvartal ove godine, iako bi uskoro trebalo da počnu isplate i za prvi ovogodišnji kvartal. Takođe, problem su i uredbe, koje su, prema rečima poljoprivrednika, nakaradne, jer niko ne konsultuje proizvođače mleka pri njihovom pisanju.

- Za 2. april najavljujemo protest, tako su odlučili proizvođači. Tolika je sramota šta nam rade, ja kažem: "Da je neko planirao da uništi poljoprivredu u Srbiji, ovako savršeno to ne bi uradio" - kaže Dejan Trajković, predsednik Skupštine centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je u poruci poljoprivrednicima rekao da je novac za podsticaj poljoprivrede i razvoj sela spreman za isplatu.

On im je sa malih ekrana uputio optimističnu poruku, ali proizvođači mleka ne veruju dok novac ne bude na tekućim računima. U međuvremenu, isplata je počela, ali da li će novac stići na vreme?

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA