Zbog "Marijinog zakona" pedofilima u Hrvatskoj i do 40 godina robije!

Od ove godine hrvatski pedofili naći će se u registru počinilaca kaznenih dela tog tipa, a mogu dobiti i do 40 godina zatvora. Raspravu o kaznama za pedofile aktuelizovalo glasanje o "Marijinom zakonu" u Srbiji

  • 2

U Hrvatskoj je početkom godine stupio na snagu novi Kazneni zakon, koji predviđa znatno više kazne za pedofile i propisuje mogućnost dugotrajne kazne zatvora (od 40 godina) za zlostavljanja koja uzrokuju smrt deteta.

Od ove godine hrvatski pedofili naći će se u registru počinilaca kaznenih dela tog tipa, a mogu dobiti i do 40 godina zatvora, piše "Slobodna Dalmacija", i ukazuje na to da je rasprave o kaznama za pedofile aktuelizovalo glasanje o "Marijinom zakonu" u srpskom parlamentu, koji pooštrava mere protiv silovatelja i pedofila.

Pored mnogo viših sankcija, od januara se koristi i takozvani registar pedofila, službeno nazvan Popis počinilaca kaznenih dela seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja dece.

Registar je deo Zakona o pravnim posledicama osude, nije javan i do njega ne može da dođe bilo ko, već samo ovlašćeni službenici MUP, tužilaštva i sudova.

Izrada registra je u skladu sa Konvencijom Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja.

Ažuriranjem registra i njegovim pomnim praćenjem biće onemogućeno zlostavljačima dece da sakriju svoju prošlost i na taj način ugroze nove žrtve.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • adsaasa

    30. mart 2013 | 15:41

    bravo

  • bumbar

    30. mart 2013 | 20:47

    Bravo za hrvatsko pravosudje! Srbijo uci od komsija i ne dozvoli da pedofili slobodno setaju ulicama. Zastiti svoju buducnost! Pedofiliju Najstroze kaznjavati! Dozivotna robija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA