EVROPSKI POKRET: Najoštrije kazniti napadače na kuću Jevrosimovića

 
  • 0

"Nedopustivo je da ovaj zločin prođe nekažnjeno. Očekujemo energično reagovanje ne samo policije, već i svih onih koji pretenduju da budu demokratski lideri u Srbiji", poručuju iz Evropskog pokreta

Evropski pokret najoštrije osuđuje bombaški napad na kuću Veselina Jevrosimovića, vlasnika kompanije "Komtrejd" i portala Telegraf.rs!

- Tim povodom zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Vlade Srbije istragu i akciju na najvišem mogućem nivou. Reakcija države mora biti najjača moguća. Podsećamo da ovakvi pokušaji zločina jesu i pokušaji da se Srbija vrati u devedesete godine i u vreme odsustva bezbednosti građana - navodi se u saopštenju Evropskog pokreta.

Prema njihovoj oceni, bacanje dve eksplozivne naprave na kuću uglednog privrednika i vlasnika medijskog portala predstavlja pokušaj zastrašivanja i kreiranje atmosfere nesigurnosti i nebezbednosti svakog građanina u Srbiji.

- To govori da u našoj zemlji još uvek postoje snage kojima nije u interesu da Srbija postane uređena pravna država sa jakim institucijama i deo Evropske unije. Pozivamo sve poslanike javne reči da ustanu protiv ovakvih akata svom snagom. Pozivamo svakog građanina Srbije, koji ima uticaj na našu javnost, da ustane u odbranu privrednika, medija, javne reči, društva i države jer ovakvi akti jesu ugrožavajući za svakog građanina. Danas je meta Veselin Jevrosimović, pre su bili Dejan Anastasijević, Slavko Ćuruvija, premijer Đinđić, sutra to može biti svako od nas. Srbija ni po koju cenu ne sme odustati od izgradnje demokratskog i bezbednog društva. Moramo da branimo pravo građana na slobodu mišljenja i na život, svako ko je pokušao da ubije privrednika, predstavnika medija, građanina, mora biti najstrože kažnjen - navodi Evropski pokret.

 

Sam čin bacanja bombi na kuću Jevrosimovića u toku noći, dok članovi njegove porodice spavaju, predstavlja pokušaj ubistva te porodice, smatraju u Evropskom pokretu.

- Nedopustivo je da ovaj zločin prođe nekažnjeno. Pravda u ovom slučaju mora biti brzo zadovoljena, a počinioci ovog nedela najstrože kažnjeni. Očekujemo energično reagovanje ne samo policije, već i svih onih koji pretenduju da budu demokratski lideri u Srbiji. Odgovornost političke elite iznad svega mora sagledavati posledice svoje izgovorene reči, kako ne bi ohrabrivala određene subjekte koji bi da svojim postupcima vrate Srbiju u mračne devedesete. Apelujemo na predsednika Srbije da, koristeći svoje pravo na pomilovanja, duboko i analitički promišlja o bezbednosti svakog građanina ove zemlje. Pozivamo nadležne da što pre otkriju počinioce ovog zločina, kao i da se isti najstrože kazne. Takođe, pozivamo državu Srbiju da deluje preventivno na suzbijanju svih oblika nasilja, i da efikasnije sprovodi mehanizme političke, ali i svake druge bezbednosti građana Srbije - zaključuju u Evropskom pokretu.

(Telegraf.rs)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA