Belgija će zaštititi svoju čokoladu
Belgijski proizvođači čokolade smatraju da bi njihove poznate praline trebalo da budu zaštićene kao francuski šampanjac ili italijanski pršut.
Belgijanci žele da termin "belgijska čokolada" bude njihovo ekskluzivno pravo kako bi stali na kraj stranim suparnicima koji svoje proizvode reklamiraju da su u "belgijskom stilu" ili "po belgijskom receptu".
Kopiranje njihove čokolade, tvrde, smanjuje im prodaju i ugrožava kvalitet negovan gotovo sto godina, otkako je Žan Neuhaus 1912. izumeo praline.
Savez belgijske industrije čokolade sastaće se idućeg meseca sa predstavnicima regionalnih vlada kako bi odlučili kako bi na nivou EU mogli da zaštite svoje poslastice, koje im donose četiri milijarde evra godišnje.
Smatraju da bi zaštićenom oznakom geografskog porekla, odnosno registrovanim zaštitnim znakom, kao u slučaju šampanjca ili pršuta, stali na kraj prevarantima.
- Tužni smo jer kopije često ne odgovaraju standardima originala. Ne želimo da kvalitet pati - rekao je Jos Linkens, glavni direktor "Neuhausa" - prenosi Rojters.
Belgija se jako ponosi svojom vrhunskom čokoladom. Proizvodnjom čokolade bavi se više od 200 belgijskih kompanija, a u zemlji postoji i više od dve hiljade specijalizovanih trgovina i muzeja, organizovanih poseta i radionica.
Uprkos visokom kvalitetu, prodaja belgijske čokolade u Evropi i Severnoj Americi stagnira ili je u padu, ali zato brzo raste na azijskom i afričkom tržištu, što je privuklo i nelojalnu konkurenciju.
Evropska unija uključila je nedavno čokoladu i proizvode od čokolade u posebnu kategoriju proizvoda koji zaslužuju da budu zaštićeni. Linkens veruje da će se to i dogoditi, iako bi moglo da potraje.
(I. M. / Izvor: Seebiz)
Video: Mesečni horoskop za decembar Aleksandre Bjeljac
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.