MARIJIN ZAKON: Možda i kastracija

Usvajanje zakona inicirao je Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije, koja je 2010. godine silovana i ubijena. On je uoči početka rasprave, kojoj je prisustvovao, poručio da je njegova želja da nova rešenja budu preventivna, da se bave uzrocima, a ne posledicama

  • 5

Poslanici većine stranaka u republičkom parlamentu podržavaju donošenje "Marijinog zakona", a tokom današnje skupštinske rasprave čulo se još nekoliko predloga za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode maloletnika, poput hemijske kastracije.

Usvajanje zakona inicirao je Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije, koja je 2010. godine silovana i ubijena.

Jovanović je uoči početka rasprave, kojoj je prisustvovao, poručio da je njegova želja da nova zakonska rešenja budu preventivna, da se bave uzrocima, a ne posledicama, i da se više nijedan zakon u Srbiji ne zove po nekom detetu.

Jovanović se zahvalio poslanicima, Ministarstvu pravde i državne uprave i Vladi Srbije što, kako je rekao, nisu tražili razloge, već što su našli način da Srbija dobije taj zakon.

Podršku tom zakonskom predlogu u dosadašnjem toku rasprave najavili su SPO-DHSS, SVM, JS, SPS, DSS, kao i DS, za vreme čije vlade je takođe parlamentu predložen ovakav zakon, ali nije izglasan zbog izbora.

Poslanica kluba SPO-DHSS Olgica Batić predložila je uvođenje hemijske kastracije − meru za koju se svojevremeno zalagao i njen otac Vladan Batić.

Uz napomnu da se silovatelji i pedofili stoprocentno vraćaju izvršenju krivičnog dela, Batićeva je ukazala da je hemijska kastracija lako izvodljiv postupak i da se lekovima uništava seksualni nagon i prekida veza između hipofize i organa koji luče testosteron.

Za SVM je izuzetno značajno što se na dnevnom redu nalazi ovaj zakon, koji je, kako su poručili poslanici te stranke, neophodan da bi se na adekvatan način kontrolisali svi počinioci ovakvih zločina.

- Nadam se da će ove mere biti efikasne, kako više nijedno dete ne bi stradalo na ovakav način - rekla je Elvira Kovač iz te stranke.

I DSS podržava donošenje zakona, koji ocenjuje kao pozitivan korak u pravcu formalne zakonske brane ka sprečavanju ovih krivičnih dela u budućnosti.

DSS je najavila nekoliko amandmana na taj zakonski predlog, a jednim od njih predlažu da predviđene mere, umesto 20 godina od odsluženja kazne, budu primenjivane trajno.

Za LDP je važno da takav zakon bude usvojen, ali su, kako je navela poslanica Judita Popović, uočili određene nedostatke u tekstu zakona i predložili amandmanima da oni budu ispravljeni, a kao jedan od nedostataka istakli su zastarevanje dela.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dukii

    26. mart 2013 | 22:29

    Nego sta KASTRIRATI IH a ne da odleze par godina i onda izadju i opet isto.Ali kad bolje razmislim ni to nije resenje ako ne budu silovali mogu da muce i psihicki zlostavljaju! Tako da je jedino resenje ELEKTRICNA STOLICA! Red bi bio da se u ovoj drzavi popravi pravosudni sistem koji je previse blag prema kriminalcima! Ovo je jedina drzava gde za ubistvo covek lezi 2 do 3 godine!

  • Marija Simonovic

    26. mart 2013 | 22:34

    Apsolutno sam ZA usvajanje ovog zakona, a podržavam i hemijsku kastraciju počinilaca koju predlaže Poslanički klub SPO - DHSS, za ovakve situacije, to je i opravdano i moralno.

  • Zixt

    26. mart 2013 | 23:41

    Sve dok se ne sprovede neka drasticna kazna i dok se ne budu javno kaznjavali za nauk drugima ovo ce da se nastavi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA