Srbija ove godine mora da vrati 4,8 milijardi evra duga

Na kraju februara javni dug Srbije iznosio je 19 milijardi evra, i povećan je za 1,5 milijardu u odnosu na kraj januara. U februaru je za kamatu na javni dug plaćeno 65,5 miliona evra

  • 9

Srbija ove godine treba da vrati čak 4,8 milijardi evra javnog duga. Za taj novac mogli smo da izgradimo 2.400 kilometara autoputa, 3.200 škola, 1.600 bolnica, ili skoro 90.000 stanova.

Stručnjaci naglašavaju da Srbija nema izbora, već da stare dugove vraća tako što će nastaviti da se zadužuje. Jedina olakšica je, ističu ekonomski analitičari, to što su sada pozajmice povoljne jer su kamatne stope niže, a devizni kurs stabilniji.

Ekonomski analitičari naglašavaju da se najveći deo duga, a to su hartije od vrednosti, mora "obnavljati" novom prodajom zapisa. Urednik portala "Makroekonomija" Miroslav Zdravković ističe da bi u suprotnom nastao haos.

- Dug je najvećim delom u tromesečnim, šestomesečnim i godišnjim papirima trezora. Jedni stižu na naplatu, ali se drugi istovremeno emituju i prodaju - navodi Zdravković.

On kaže da je na kraju februara javni dug Srbije iznosio 19 milijardi evra, i povećan je za 1,5 milijardu u odnosu na kraj januara. Inače, skoro jedna milijarda evra koju treba vratiti ove godine je samo na ime kamata. Zdravković podseća da je u februaru za kamatu na javni dug plaćeno 65,5 miliona evra.

- Kada se uporedi cenom kilometra auto-puta, od dva miliona evra moglo je biti izgrađeno 33 kilometra puta. A od tog novca mogli smo da kupimo čak 16 miliona tona prasetine, omiljenog nacionalnog jela - poredi ovaj ekonomista.

Pored vrednosnih papira države, u javnom dugu veliki procenat zauzima i stara devizna štednja, kao i deo duga MMF i drugih međunarodnih finansiskih institucija koji stižu na naplatu ove godine.

(M. B. / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BSBS

    25. mart 2013 | 18:21

    Do jaja ...

  • Ralexic

    25. mart 2013 | 18:52

    ZA OVU GARNITURU TO I NIJE NEKI PROBLEM.POZAJMICE 5 MILIJARDI EURA,VRATITI 4,8 A 200 MILIONA STRPATI U SVOJE DZEPOVE I CELU TRANSAKCIJU PROGLASITI USPESNO JER SU VRLO POVOLJNO UZELI 5 MILIJARDI.ZATO JE DINKIC ZADUZEN A OSTALI CEKAJU SVOJ DEO KOLACA.

  • Slavce

    25. mart 2013 | 19:30

    Odakle bre?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA