NASILJE NAD STARIMA: Deca i negovatelji sve češće nasilnici, strah i sramota razlozi zašto žrtve ćute (FOTO) (VIDEO)

 
  • 3

Svaka treća starija osoba u Srbiji pretrpela je neki oblik nasilja, bilo da su u pitanju zapostavljanje i uskraćivanje nege, ucenjivanje, vređanje ili fizičko maltretiranje

Statistika pokazuje da je svaka treća starija osoba u Srbiji pretrpela neki oblik nasilja, bilo da su u pitanju zapostavljanje i uskraćivanje nege, ucenjivanje, vređanje ili fizičko maltretiranje.

Nasilje nad starima je pojava o kojoj se retko govori, ali se ono sve češće događa.

- Uhvati me za gušu, pa mi udara glavu o fasadu kuće, o pločice, pa mi je sve nateklo, i sad ne čujem na levo uho, uopšte ne čujem. Jednom me je gurnuo na beton, pala sam na leđa, udarila sam bubrege, ruka mi je godinu dana bila otečena – ispovest je starije žene, žrtve nasilja iz dokumentarnog filma "Žene koje su ubile svoje nasilnike".

Najčešće prisutno fizičko nasilje

Dušica Radović, psiholog Gradskog centra za socijalni rad, kaže da je najčešće vidljivo fizičko nasilje, što ne znači da ne postoje drugi oblici nasilja.

- Fizičko nasilje nosi sa sobom ozbiljne rizike i tada nema mnogo dileme da li se obratiti za pomoć. Kada dođemo do saznanja o fizičkom nasilju, neretko to biva brutalno nasilje koje zahteva hitnu intervenciju - kaže ona.

Stari ljudi su često zavisni od svoje porodice, nemaju drugi dom, nemaju nikoga da brine o njima, da ih izdržava, i zato ostaju u kući i nastavljaju da trpe nasilje.

- Dokle god sam ja išla da radim, kopam po njivama, on je ćutao. Donesem malo novca, zaradim. Već kad sam ja pala, slomila nogu, nisam više mogla da radim. I on kaže: "Kad ti nemaš nikakva primanja, ne možeš da radiš, mene ne zanima, idi gde god hoćeš." Ja nemam kuda, ko će mene primiti kad ja nemam novaca da idem, nemam nigde nikoga, svi su mi pomrli, ostala ja - priča još jedna starica iz navedenog dokumentarnog filma.

Novi tip nasilnika

Kao nasilnici, u poslednje vreme pojavljuju se i negovatelji, i ono što je najtužnije je da su među njima najčešće deca starih, više ćerke nego sinovi.

- U najvećem broju slučajeva nasilje nad starima vrše njima najbliže osobe, one u koje stari imaju najviše poverenja, i to su najčešće članovi njihove porodice ili negovatelji, oni koji im dolaze u stan da bi im pružili neke usluge, na primer fizioterapeuti - kaže Nadežda Satarić iz nevladine organizacije "Amity".

Ovaj vid nasilja prouzrokuju ekonomska kriza i siromaštvo.

- Stari imaju dosta novca, pa mlađi hoće da koriste i upravljaju njihovom penzijom dok će njima davati na kašičicu ili im neće davati ništa, a često su nestrpljivi i da im stari prepišu nekretnine - dodaje ona.

Stari ne prijavljuju nasilje

U praksi ima znatno više neprijavljenih slučajeva onih koji trpe nasilje, ali ga oni, nažalost, ne prijavljuju.

- Mnoge je sramota kada to dožive, mnoge je strah od svoje dece, mnogi su i u neznanju, u konfuziji, šta će da rade sa tim i kome će to da prijave, mnogi ni ne znaju kome da idu da se obrate - kaže Nadežda Satarić.

- Čuli su da me maltretira, znalo je njih dosta, samo neće da se meša niko, niko neće ništa da kaže, svako to ćuti, ne voli se niko mešat u tuđu kuću - priča starica iz filma "Žene koje su ubile svoje nasilnike".

Kome se obratiti?

Ključna uloga Centra za socijalni rad je brzo i efikasno prepoznavanje rizika i da li je potrebno hitno reagovanje, pružanje psihičke ili materijalne podrške, ili hitno izdvajanje i zaštita stare osobe, kako ne bi došlo do fatalnih posledica.

Pošto stare osobe retko prijavljuju nasilje, dešava se da to urade njihovi lekari, komšije ili policija koja je imala intervenciju.

- Ukoliko nemamo dovoljno informacija, uvek se odlučujemo na hitno reagovanje, na obilazak stare osobe, razgovor sa njom u porodici i to od strane multidisciplinarnog tima, uvek tu mora biti i socijalni radnik i psiholog i pravnik kako bismo na licu mesta pružili kompletnu podršku i pomoć - objašnjava Dušica Radović, psiholog Gradskog centra za socijalni rad.

Velika uloga nevladinih organizacija

U ovaj problem uključile su se i nevladine organizacije koje rade na informisanju starih osoba i sprečavanju diskriminacije.

Nevladina organizacija "Amity" vodi kampanje senzibilizacije i osvešćivanja starih osoba, govoreći im da ne ćute, da ne kriju nasilje, već da ga moraju prijaviti.

- Mi radimo na tome da ih ohrabrimo i da im kažemo: "Vi imate pravo da raspolažete svojom penzijom, vi imate pravo da živite u svom stanu, u svojoj kući, a ne da vam neko kaže idi u dom, i ti da ideš u dom mimo svoje volje'" - kaže Nadežda Satarić.

Veliki broj starih svakodnevno u svom domu trpi uvrede, zapostavljanje, ucene i fizičko zlostavljanje. Nasilje nad starima je problem o kome se i dalje ne priča puno, jer se mali broj starih odluči da ovu vrstu nasilja i prijavi.

Nevladina organizacija "Amity" je još 2001. godine pokrenula projekat "Za humaniju starost". Snimili su i dva dokumentarna filma o starima, uradili istraživanje siromaštva starih lica, a sve sa ciljem upoznavanja društvene javnosti o težini problema kojima su izloženi stari ljudi.

(Katarina Predić)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AndrejAleksic

    24. mart 2013 | 21:28

    Ja imam 14 godina i preziveo sam sve ovo isto u skoli !

  • jeca

    25. mart 2013 | 03:20

    Jako Je velika tuga kada deca maltretiraju svoje roditelje.. ma kakvi da Su oni Su nas rodili i podigli,nismo mogli da ih biramo kao ni oni nas.. ako doživimo starost treba da se pitamo sta će biti sa nama..

  • @ina

    16. jun 2016 | 06:59

    Nazalost Takve situacije prema starijim osobama sve su vise i u njemackoj . Staracki domovi su puni stranaca ,Deca se ne brinu za roditelji ili za bake i Dede .Bez razlike iz Koje drzave dolaze marokanci,hrvati,turci,rumuni,bugari ,italijani ma od svaklen svi su u starackom domu ,takva vremena su dosla Nitko od familije ji ne zeli Nazalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA