U ovim zemljama uopšte ne vole turiste

 
  • 2

Svetski ekonomski forum objavio je rang-listu zemalja prema gostoprimstvu. Prema ovoj listi, najdruželjubivije zemlje su Island i Novi Zeland, dok su Bolivija i Venecuela ponele titulu najnedruželjubivijih zemalja sveta

U svom najnovijem izveštaju, Svetski ekonomski forum objavio je rang-listu zemalja prema gostoprimstvu, od onih koje vam po dolasku prostiru crveni tepih, do onih koje se prave da vas ne primećuju.

Ovom prilikom rangirano je ukupno 140 zemalja sveta prema druželjubivosti ka turistima, kao i prema atraktivnosti svake zemlje u okviru svetske industrije turizma.

U sastavu detaljnih analiza Svetskog ekonomskog foruma, jedna od najinteresantnijih stavki je bila koliko su turisti dobrodošli u određenoj zemlji i ta kategorija je nazvana "Stav i ponašanje domaće populacije prema stranim posetiocima".

Na vrhu ove ne tako popularne rang-liste našla se Bolivija, sa ocenom 4,1 na skali od (1) "vrlo neprijateljski" do (7) "vrlo prijateljski". Venecuela i Rusija su bile sledeće na vrhu ove liste.

Uprkos visokom procentu turističkih poseta, Južna Koreja i Kina su se takmičile sa još četiri druge zemlje na listi od najnedruželjubivijih osam zemalja sveta. Na samom kraju liste našao se Novi Zeland, koji je rangiran kao najprijateljskija zemlja sveta po odnosu prema turistima, piše "National Geographic".

Rang-lista zasnivala se i na tome koliko napora svaka individualna zemlja ulaže u razvijanje sektora turizma i uvođenje određenih poboljšanja koja bi turistima učinila tu zemlju atraktivnijom.

Na ovoj rang-listi Evropa je jedan od najpopularnijih kontinenata jer prvih pet pozicija drže evropske zemlje. Švajcarska, Nemačka i Austrija bile su prve tri na spisku, a Haiti poslednji. Švajcarska se na prvom mestu zadržava već pet godina, od kako je ovo rangiranje počelo.

Svrha izveštaja Svetskog ekonomskog foruma bilo je isticanje važnosti razvoja turizma kao jednog od uspešnijih sektora u kojima se kreiraju poslovi u periodu stagnacije svetske ekonomije. Trenutno se jedan od 11 poslova nalazi upravo u sektoru turizma.

Pogledajte listu naj(ne)druželjubivijih zemalja sveta:

Stav i ponašanje domaće populacije prema stranim posetiocima (1 = vrlo neprijateljski; 7 = vrlo prijateljski).

Najdruželjubiviji

1. Island (6,8)

2. Novi Zeland (6,8)

3. Maroko (6,7)

4. Makedonija (6,7)

5. Austrija (6,7)

6. Senegal (6,7)

7. Portugalija (6,6)

8. Bosna i Hercegovina (6,6)

9. Irska (6,6)

10. Burkina Faso (6,6)

Najnedruželjubiviji

1. Bolivija (4,1)

2. Venecuela (4,5)

3. Rusija (5,0)

4. Kuvajt (5,2)

5. Letonija (5,2)

6. Iran (5,2)

7. Pakistan (5,3)

8. Slovačka (5,5)

9. Bugarska (5,5)

10. Mongolija (5,5)

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    20. mart 2013 | 01:51

    Ja zivim u svajcarskoj i tvrdim da mrze strance vise nego bilo koja drzava u evropi

  • gogi iz svabije

    20. mart 2013 | 00:11

    Ma Nemacka na broj jedan !!! Oni samo sebe vole!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA