Traže blaže retardiranu osobu za posao?!

 
  • 3

Mima Ružičić iz centra "Živeti uspravno", koje se bavi zaštitom prava osoba s invaliditetom, kaže da je ovakav oglas neprimeren, jer doprinosi diskriminaciji osoba s invaliditetom

Nedavno je u novinama osvanuo oglas u kojem se za posao pekara traži "blago retardirana osoba", a da cela priča bude još ozbiljnija, oglas je postavilo udruženje "Spas i nada" iz Veternika, koje se predstavlja kao "udruženje invalida i dijabetičara".

Mima Ružičić iz centra "Živeti uspravno", koje se bavi zaštitom prava osoba s invaliditetom, izjavila je da je ovakav oglas neprimeren, pre svega zato što članovi ovog udruženja nisu svesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vredan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba s invaliditetom.

Kada su novinari Radija 021 pozvali broj telefona iz oglasa sa pitanjem da li su svesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su samo grdnje.

- Kako ja da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi? Objasnite mi molim vas pa ću vas poslušati - zapitao je Branislav Knežević iz ovog udruženja, a na konstataciju da se može upotrebiti konstrukcija "osobe s invaliditetom", on je dodao da je razmišljao o tome, ali da je u konsultaciji sa Centrom za socijalnu zaštitu postavio ovakav oglas.

- Šta ja da radim kada dođe osoba s invaliditetom koja ne može da radi taj posao - pita Knežević, dodajući da udruženje nema dovoljno novca da objavljuje opširnije oglase, jer su oni izuzetno skupi i da ih članovi udruženja plaćaju novcem od svojih penzija.

(Telegraf.rs / Izvor: Radio 021)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svensson

    19. mart 2013 | 13:25

    Ni u jednoj normalnoj drzavi u svetu, clanovi porodice be jriju svog najblizeg u kuci zato sto je u invalidskim kolicima ili ima neki drugi fizicki hendikep. Mislim da su veci bolesnici clanovi porodice nego ta osoba koja se smatra bolesnom

  • nezadovoljština

    19. mart 2013 | 14:36

    Ja sam nezaposlen već nekoliko meseci. Ako može neki detaljniji kontakt sa poslodavcem

  • MaDDeX

    19. mart 2013 | 16:06

    Moze li broj telefona, zeleo bih da se javim na oglas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA