BUDIMPEŠTA: Protesti protiv "Viktatora"

 
  • 0

Oko 4.000 demonstranata protestovalo je zbog politike premijera Viktora Orbana, koga optužuju da ograničava ovlašćenja Ustavnog suda i ugrožava demokratiju u Mađarskoj

Oko 4.000 Mađara okupilo se danas u Budimpešti, protestujući zbog politike premijera Viktora Orbana, kojeg su nazvali diktatorom, pošto je njegova vlada desnog centra usvojila sporne izmene Ustava. Demonstranti su nosili zastave Evropske unije i opozicije, kao i transparente sa natpisom "Viktator".

Protestni skup, koji je organizovala građanska grupa "Mila" (skraćeno od Milion za sobodu štampe u Mađarskoj), prvobitno je bio zakazan za petak, na mađarski državni praznik, ali je pomeren zbog snežnog nevremena koje je paralisalo veći deo zemlje.

Orban je postao meta kritika u zemlji i inostranstvu početkom nedelje, kada je njegova Vlada usvojila ustavne amandmane koje su EU, SAD i organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovali, ocenivši da bi oni mogli da ograniče ovlašćenja najvišeg sudskog organa Ustavnog suda i ugroze demokratiju u Mađarskoj.

Filozof i aktivista Gašpar Mikloš Tamaš rekao je na skupu da su "uništene osnovne komponente demokratije i ustavnosti u Mađarskoj", preneo je AFP.

- Mađari žele da žive u zemlji u kojoj je Ustav zajednički posao ustavotvorne desnice i ustavotvorne levice - dodao je Tamaš.

Prema poslednjim promenama usvojenim 11. marta, Ustavni sud može da osporava zakone samo kada je u pitanju procedura, ali ne i njihova suština, a poništene su sve odluke koje je taj sud doneo pre 2012. godine. Tamaš je rekao i da bi građani Mađarske mogli da razmotre mogućnost da bojkotuju sledeće parlamentarne izbore, zakazane za početak 2014.

Uprkos spornim izmenama Ustava i padom ekonomije Mađarske tokom 2012. godine, Orbanova vladajuća stranka Fides i dalje vodi u anketama sprovedenim među građanima.

Prema anketi agencije "Medijan" s kraja februara, Fides ima 41 odsto podrške građana, ispred nacionalističke stranke Jobik sa 19 odsto i Socijalističke partije sa 17 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA