STRAH: Pentagon odustaje od raketnog štita zbog Severne Koreje!

 
  • 4

Rastuća pretnja od Severne Koreje navela je Vašington da odustane od antiraketnog štita u Poljskoj i Rumuniji. Pentagon pojačava odbranu na zapadnoj obali SAD

Sjedinjene Američke Države odustale su od ključnog dela svog istočnoevropskog protivraketnog plana odbrane zbog razvojnih problema i finansiranja, objavio je američki sekretar odbrane Čak Hejgel.

Hejgel je rekao novinarima da je odluka doneta kao deo restrukturiranja ukupnog plana protivraketne odbrane, s akcentom na zaustavljanju uočenih pretnji iz Irana i Severne Koreje.

Raketama presretačima snažno se protivi Rusija, što je glavni razlog odustajanja od ranijeg plana raspoređivanja raketa u Poljskoj i Rumuniji, a što omogućava početak novih pregovora s Moskvom o kontroli naoružanja.

Program restruktuiranja obuhvatiće preusmeravanje milijarde dolara ka instaliranju 14 novih raketa presretača uz postojećih 26 na Aljasci kao odgovor na potencijalnu pretnju Severne Koreje.

Vašington tvrdi da je takva odluka rezultat potrebe da se što pre odgovori na sve brži napredak u razvoju nuklearnog oružja Pjongjanga.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tito

    16. mart 2013 | 15:35

    A zasto oni sad ne sednu "za pregoravacki sto" ?

  • Mr

    16. mart 2013 | 12:45

    Nije strah. Oni nemaju strah. Nego su samo nasli bolje resenje kako da pobiju i da se prave ludi

  • Bosnjak

    16. mart 2013 | 15:14

    S obzirom kakvo je zlo SAD nebi me zacudilo da izazovu nuklearni rat i okrive muslimane. Valjda ce i SAD konacno neko da poj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA