Milanović: Ćirilica je i naše, hrvatsko pismo!

 
  • 6

- Ćirilica je i naše, hrvatsko pismo, pola srednjovekovnih dokumenata napisano je na hrvatskoj ćirilici - rekao je premijer Hrvatske

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će natpisi na srpskom jeziku i ćirličnom pismu biti postavljeni u Vukovaru posle drugog kruga lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu održani 2. juna.

- Ne želim da ta tema "intoksira" kampanju, neka se izbori završe na miru, a nakon njih će se sprovesti zakon. Ćirilica je i naše, hrvatsko pismo, pola srednjovekovnih dokumenata napisano je na hrvatskoj ćirilici - rekao je Milanović u Briselu.

On je dodao da mnogi pokušavaju da zloupotrebe uvođenje dvojezičosti, i poručio da će sprovesti Ustavni zakon koji omogućava dvojezičnost.

- Oni koji zaista imaju bol u srcu, s njima saosećam i razumem ih. Ima u našim redovima onih koji su bili u logorima u Srbiji, ministri i gradonačelnik Vukovara (Željko Sabo), koji je ujedinio Hrvate i Srbe i koji će zato dobiti izbore, i zato što je dobar gradonačelnik - rekao je Milanović.

Uprkos protivljenju nekih udruženja ratnih veterana i desničarskih stranaka, Vlada je više puta poručila da država neće odlagati primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji omogućava primenu dvojezičnosti u Vukovaru.

Prema poslednjem popisu, Srbi čine više od trećine stanovnika tog grada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • martin

    16. mart 2013 | 09:38

    Konačno priznaju poreklo.

  • Bullet

    16. mart 2013 | 12:16

    Пази кад су измислили сад и хрватску ћирилицу е јадни ли су,него тако је то кад немају свој индентитет.

  • ajkula

    16. mart 2013 | 12:46

    Pismo je svačije, Hr ćirilica ne postoji, ćirilica je ćirilica a to bi ovom čoveku neko trebalo da objasni. A to sto se razlikuje od danasnje ćililice je zbog razvoja jezika i pisma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA