VANREDNO STANJE: Snežna mećava blokirala Mađarsku (FOTO) (VIDEO)

 
  • 1

Obilne padavine blokirale su prilaze do 57 gradova i sela, bez struje je ostalo više od 100.000 Mađara u 160 mesta, a prekinuto je i snabdevanje vodom na 10.000 lokaliteta

Zbog nevremena u Mađarskoj, praćenog snežnom olujom i snažnim udarima vetra, desetine oblasti su odsečene, stotine automobila zavejano na putevima, a najmanje 60.000 domaćinstava, u 81 gradu na severoistoku zemlje, još uvek je bez struje.

Obilne padavine blokirale su prilaze do 57 gradova i sela, bez struje je ostalo više od 100.000 Mađara u 160 mesta, a prekinuto je i snabdevanje vodom na 10.000 lokaliteta, javila je mađarska novinska agencija MTI.

Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama do sada je intervenisala na 1.000 mesta i obezbedila privremeni smešaj za 80.000 ljudi, a otvoreno je ukupno 227 skloništa.

Saobraćaj je blokiran na pet železničkih pravaca i oko 100 puteva, a tri granična prelaza i jedna luka su zatvoreni.

Prema zvaničnim podacima, na putevima je zavejano 5.446 vozila, a na prugama 18 vozova, dok su u akcije spasavanja vozila koje je zatrpao sneg i do tri metra visine uključeni i tenkovi i borbena vozila.

Šef policije Karolj Pap saopštio je da je u protekla 24 sata iz automobila u severnim i zapadnim oblastima spaseno ukupno 4.000 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter proglasio je vanredno stanje, a angažovan je i operativni kontrolni štab koji koordinira spasilačke operacije širom zemlje.

Opozicioni socijalisti, Liberalna partija zelenih (LMP) i Demokratska koalicija, pozvali su premijera Viktora Orbana da hitno reaguje, dok je radikalni Jobik zatražio da se šefovi agencije za upravljanje vanrednim situacijama i službe održavanja puteva razreše dužnosti.

Zbog velikog nevremena, otkazano je nekoliko događaja kojima je trebalo da se obeleži državni praznik − godišnjica revolucije protiv Habsburške monarhije 1848. godine, dok će se neki od njih održati u zatvorenim prostorima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maximuss

    15. mart 2013 | 19:59

    Madarski premijer uputio hitan poziv Mrki da dodje sa estradnim menadzerom za puteve i otklone haos sa Madjarskih puteva. Srpski tim odmah krenuo ali nije mogao da prodje zbog sneznih nanosa na autoputu Beograd-Novi Sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA