BILANS POPLAVA: Iseljene porodice u Prijepolju, Novi Pazar u opasnosti, vodostaji rastu (VIDEO)

 
  • 1

Vodostaj Lima izuzetno je visok, zbog čega je ugrožena prijepoljska opština Brodarevo, dok je u Novom Pazaru voda prodrla u nekoliko objekata na širem području grada

Vodostaji nekoliko reka u Srbiji naglo su porasli usled oblnih padavina koje su zahvatile zemlju. Još uvek niko nije životno ugrožen, a nadležne službe pripremaju se za predstojeću noć.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača kaže da je vodostaj reke Lim izuzetno visok, zbog čega su u Brodarevu, zbog neposredne opasnosti, iseljene dve porodice.

- U limskoj dolini poplavljeno je više od stotinu građevinskih objekata, mahom pomoćnih zgrada, ali i jedan broj privatnih kuća. Vatrogasno-spasilačka jedinica je na terenu, a počeli smo i distribuciju džakova sa peskom na najugroženije lokacije u dolini Lima - rekao je Posrkača.

U opštini Priboj crpi se voda iz nestambenog objekta, a u opštini Novi Pazar završeno je crpenje vode iz Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u centru grada. Trenutno nema ugroženih kuća, a teren se redovno obilazi.

Zbog kiše, koja neprekidno pada od prethodne noći i donosi nevolje meštanima naselja Jošanica, Selakovac i Podbijelje porastao je vodostaj sve tri novopazarske reke: Jošanice, Raške i Trnavice. Nevolje u Novom Pazaru počele su već oko 13:30, kada su građani tamošnjem Štabu za vanredne situacije počeli da šalju informacije o tome da voda prodire u nekoliko objekata na široj teritoriji grada.

Gradonačelnik Novog Pazara obišao je jedan od ugroženih objekata i tom prilikom poručio da taj grad "ne može sam da izađe na kraj sa poplavama".

U opštini Požega pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica izvlače vodu iz jednog lokala u blizini Doma zdravlja, kao i u blizini jedne kuće pri čemu je izgrađen nasip, tako da kuća nije ugrožena. U ugrožena područja upućena su iz Niša i Kraljeva dva specijalistička tima Sektora za vanredne situacije za spasavanje na vodi, sa ukupno 20 pripadnika i šest čamaca za spasavanje.

Još ozbiljnija situacija sa poplavama je na teritoriji Crne Gore, o čemu možete čitati OVDE.

(M. S. / Tanjug)

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Torca_le

    15. mart 2013 | 09:52

    Kakav si ti gradonacelnik dobro smo i zivi. Meho,gubi se i ti i rasim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA