Seul odbacio odluku Pjongjanga o rušenju 60-godišnjeg primirja! (FOTO)

 
  • 0

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava između dve Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu

Južna Koreja je poručila danas da odbija da prizna severnokorejsko jednostrano poništavanje 60 godina starog sporazuma o primirju i zatražila od Pjongjanga da se uzdrži od svoje ratoborne retorike.

Severna Koreja je saopštila prošle nedelje da će raskinuti ugovor o prekidu vatre i druge bilateralne sporazume sa Seulom ukoliko Južna Koreja i Sjedinjene Države počnu s planiranim zajedničkim vojnim vežbama.

Manevri "Konačno rešenje", koje Pjongjang doživljava kao pripreme za agresiju, počeli su u ponedeljak, dok se druge mnogo veće dvomesečne zajedničke vežbe već izvode na Jugu od 1. marta.

- Unilateralno raskidanje ili okončavanje sporazuma o primirju nije dopušteno po njegovim članovima niti prema međunarodnom pravu - rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova u Seulu Čo Joung Tai.

OTKAZIVANJE SPORAZUMA - NASTAVAK NEPRIJATELJSTVA

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava između dve Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu.

Čo je naglasio da sporazum o primirju ostaje na snazi i da će Južna Koreja zajedno sa Kinom i Sjedinjenim Državama odlučno osujetiti svaki pokušaj od strane Severa da se on poništi.

- Mi tražimo od Severne Koreje da povuče izjave koje prete stabilnosti i miru na Korejskom poluostrvu i regionu - dodao je Čo.

Njegov poziv usledio je posle pretnje severnokorejskog vođe Kim Džong Una, koji je rekao da će Sever "izbrisati" sa lica Zemlje jedno južnokorejsko ostrvo, očigledno razgnevljen novim ekonomskim i diplomatskim sankcijama koje su uvele SAD i UN zbog nedavne probe nuklearne bombe.

Tokom posete jednoj artiljerijskoj jedinici na granici, Kim Džong Un je upoznao oficire s planovima da se ostrvo Baengnjeong pretvori u "plameno more".

- Kada se izda naredba, vi treba da polomite vratove ludom neprijatelju, prerežete im grkljane i pokažete im kako izgleda pravi rat - citirala je Kima državna agencija KCNA.

Kim je rekao da su prioritetne mete na ostrvu radarska postrojenja, antibrodske rakete Harpun, višecevni laseri raketa od 130 milimetara, kao i baterije haubica od 150 milimetara.

Iako je većina sličnih izjava odbačena na Jugu kao retorička pretnja, najnovija pretnja graničnom ostrvu Baengnjeong, na kome živi oko 5.000 stanovnika, izgleda stvarna i ima težinu presedana, navodi agencija AFP.

Godine 2010. južnokorejski vojni brod Čeonan je potopljen u vodama kod Baengnjeonga, a kasnije te godine Severna Koreja je bombardovala obližnje ostrvo Jeonpjeong, ubivši četvoro ljudi.

SKLONIŠTA PUNA ZALIHA, STANOVNIŠTVO NA OPREZU

Jedan zvaničnik sa ostrva, Kim Joung Gu, rekao je da su skloništa za civile popunjena sa zalihama za stanovništvo i da su vlasti sela stavljene pod uzbunu.

Sporna zapadna pomorska granica bila je poprište krvavih okršaja 1999, 2002. i 2009. godine.

Stanovništvu nekoliko pograničnih ostrva je savetovano da spavaju obučeni i spremni za evakuaciju u slučaju noćne uzbune.

U Seulu je predstavnik Ministarstva odbrane rekao da posete granici od strane vođe Severne Koreje imaju za cilj da izvrše "psihološki pritisak" na Južnu Koreju. On je rekao da je Sever već započeo seriju pomorskih vežbi koristeći i podmornice i da očekuje da će preduzeti velike vojne manevre narednih dana.

DODATNE SANKCIJE

U potezu koji će verovatno dodatno isprovocirati bes Pjongjanga, Sjedinjene Države su sinoć uvele dodatne sankcije Pjongjangu koje se prvenstveno tiču zabrane bankama da obavljaju poslove sa Severnom Korejom i stavljanje na crnu listu četvorice visokih zvaničnika Severa.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon je tom prilikom rekao da će SAD nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima na jačanju nacionalnih i međunarodnih sankcija kako bi sprečili realizaciju severnokorejskih nuklearnih i raketnih programa.

Ranije uvedene sankcije nisu uspele da ubede Pjongjang da odustane od nuklearog programa, ali međunarodna zajednica veruje da će nove mere preseći finansijske tokove i usporiti proces i barem sprečiti širenje nuklearnog naoružanja.

I dok je Donilon ocenio nedavne pretnje Pjongjanga kao "hiperbolične", on je naglasio da će Vašington iskoristiti "kompletan asortiman svojih mogućnosti" da zaštiti SAD i svoje saveznike kao što je Južna Koreja.

(Telegraf. rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA