Ulazak u EU: Sanjali šoping, dobili buvljak

 
  • 14

Našim susedima ulazak u EU nije doneo ništa dobro. Zabeležen je rast spoljnog duga, nezaposlenosti, siromaštva i slabljenje privrednih grana

Ulazak u Evropsku uniju našim susedima Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunuji, kao i državama iz okruženja, poput Slovenije, nije doneo - bolji život.

Ekonomski pokazatelji govore da se stanje u ovim zemljama, od momenta ulaska u odrabrano evropsko društvo do danas, stalno i bitno pogoršavalo. Pogoršanje je trend. Spoljni dug vrtoglavo je rastao, povećala se nezaposlenost i raslo je siromaštvo...

Kada je reč o spoljnom dugu, najgore je prošla Rumunija, gde je taj dug sa 18 milijardi dolara koliko je iznosio 2003. pre ulaska u EU, dostigao neverovatnih 136 milijardi.

I mađarski dug je porastao za 100 milijardi dolara, pa je sa 42 milijarde dolara 2003. godine, porastao na čak 146 milijardi.

U Bugarskoj se dug povećao sa 12 na 39 milijardi dolara, a ni u Sloveniji nije bilo bolje. Ova nekadašnja članica SFRJ od 11 milijardi, koliko je dugovala pre ulaska u EU, danas dostiže dug od 61 milijardu dolara.

Uporedni podaci pokazuju da je ulazak ovih država u EU, pored rasta spoljnog duga, doveo i do rasta nezaposlenosti. Tako je u Mađarskoj nezaposlenost skoro duplirana. Slična situacija je i u Rumuniji, ali je masovan odlazak radnika iz ove zemlje u zapadne države EU formalno ublažio rast stope nezaposlenosti.

Podaci govore da je nezaposlenost u Mađarskoj u periodu od 2004. do 2011. porasla sa 5,9 odsto na 10, 9 odsto, u Rumuniji je od 2007. do 2011. nezaposlenost sa 4,5 odsto porasla na sedam odsto, a u Sloveniji sa 6,4 odsto na 10,8 odsto.

Najviše zabrinjava rast siromaštva

Ipak, podaci koji najviše zabrinjavaju odnose se na rast siromaštva.

U Mađarskoj je broj građana koji žive ispod granice siromaštva sa 8,6 odsto, koliko je iznosio 1993, porastao na 13,9 koliki je bio 2010. godine.

U Rumuniji je broj siromašnih sa 14,1 odsto 2003. godine povećan na 21,1 odsto 2011. godine, a u Bugarskoj sa 14,1 odsto koliki je bio 2003. podigao na 21,8 odsto 2008. godine.

Pridruživanje ovih zemalja, veoma loše je uticalo i na jednu od najvažnijih privrednih grana - poljoprivredu, koja je pretprela velike gubitke.

Pre svega, novim članicama iz istočne Evrope je u decembru 2002. godine u Kopenhagenu zabranjeno da imaju više od 25 odsto subvencija u odnosu na subvencije koje EU daje starim članicama. Ovakav, skoro robovlasnički, odnos između bogatih i siromašnih članica EU će trajati sve do 2013. godine.

Nakon ulaska u EU obradiva zemlja u Mađarskoj smanjila se sa 4.500.000 hektara na 3.487.792 hektara.

U Bugarskoj su kvote, ukidanje carina, smanjenje subvencija, dovele do toga da ova država, koja je bila najpoznatiji istočnoevropski proizvođač povrća, uvozi krastavce i krompir iz EU.

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žolt

    11. mart 2013 | 08:33

    Obožavam ovakve vesti u kojima se većem delu populacije serviraju vesti ovakvog tipa. Kao prvo, zaduženja država pa i bankroti koji se veštački izbegavaju poput Grčke, Španije pa i Italije, rezultat su loše ekonomske politike dotičnih država, koje kao i naša, imaju loš program veštačkog održavanja socijalnog mira putem stalnih zaduženja. Sve nabrojane države u ovó tekstu su države u kojima su komunisti solili pamet i naučili ljude pogrešnim stvarima, a najgore od svih su da su drugi krivi i da se ne razmišlja svojó glavom. Rezultat toga su farse od hajki da bi se narodu zamazale oči od stvarnih problema i manipulacija najvećim delom populacije, širenjem senzacionalnih a (namerno) pogrešno interpretiranih informacija. Zemlje koje žele izlaz iz EU su zemlje kojima je kao što je 1990. godine bilo u SFRJ, dosta davanja para za propale države neradnika od svojih prihoda, a ne zemlje koje propadaju. Pitajte naše službe poput žandarmerije, mupovih odelenja za vanredne situacije i ostale službe odakle im oprema kojima nas spašavaju iz poplava, zemljotresa i ostalih katastrofa, pa kad čujete da je sve to iz donacija od EU, e onda kritikujte taj EU. Strašno je to u ovoj zemlji, što je svako ko dođe na vlast spreman gledati ovaj narod kao marvu i ponašati se prema nama na taj način, i umesto da edukuju ovaj veliki potencijal pameti koji Srbija poseduje, da bi vladali, svim silama se trude upravo sakriti od nas ko smo i kakvi smo i kakav potencijal imamo, svim mogućim sredstvima i najgnusnijim lažima. Stalno mh se dešava da ljudi u kasnim tridesetim ili u četrdesetim godinama prvi put uopšte odu izvan granica naše zemlje, a pogotovo na zapad, pa mi je zaista strašno kad vidim reakciju i razočaranje u sebe i u naše društvo, čoveka koji je tek posle tridesetak-četrdesetak godina svog života shvatio u kakvoj zabludi je živeo. E to je najbolnije, nema goreg nego kad proživiš najbitnije doba života u zabludi i postaneš svestan da si dopustio da ti porodica živi loše jer si išao linijom manjeg otpora verujući uvek omima koji su te principom zavadi pa vladaj i drugi su krivi, muzli ceo život i bogatili se preko tvojih leđa. E tome treba stati na kraj!

  • Samir

    11. mart 2013 | 10:48

    Najlakse je manipulisati nepismenim,needukovanim i lakovjernim narodom ,moj ZOLT. Zato ni u jednom kapitalistickom drustvu ne odgovara obrazovan narod,a posebno nasim jajarama kojipumpaju narod mrznjom i nacionalizmom i na taj nacin pokusavaju ostati na vlasti. Govorim o svim narodima u bivsoj SFRJ

  • djole

    11. mart 2013 | 04:57

    Znaju svajcarci zasto nece u EU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA