Čavez: Hoće li ga pamtiti i po telefonima?

 
  • 0

Preminuli predsednik venecuele Ugo Čavez lansirao je svojevremeno novi tip mobilnih telefona marke "Vergatario", koji se nije baš proslavio

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez, koji je umro pre tri dana, ostaće zapamćen kao socijalista koji je transformisao politiku te južnoameričke zemlje i po svojoj antiameričkoj retorici.

Međutim, njegov bizarni izlet u industriju mobilnih telefona ga verovatno neće uvrstiti u istorijske knjige, prenosi Blumberg.

Predsednik Čavez je 2009. godine održao konferenciju kako bi predstavio prvi mobilni telefon sklopljen u Venecueli pod nazivom "Vergatario". Ovaj uređaj ima kameru, FM radio i digitalni muzički plejer, a cena mu je bila 30 bolivara (oko 15 dolara u to vreme). Tokom predstavljanja, Čavez je koristio mobilni telefon kako bi pozvao svoju majku.

Telefon je nalik čokoladnoj štangli, sličan uređajima kakve je Nokija prodavala pre jedne decenije, i nije mogao predstavljati konkurenciju ajfonu, koji je izašao dve godine pre "Vergatarija".

Međutim, Venecuela se nada tome da će povećati korišćenje telefona u zemlji i u drugim delovima Latinske Amerike pomoću niže cene proizvoda.

"Vergatario", poput mnogih Čavezovih inicijativa, pokrenuo je brojne kontroverze od samog početka.

Pojedini smatraju da je samo ime proizvoda uvredljivo, jer podseća na španski sleng izraz za određeni deo muške anatomije, javio je tada "Gardijan".

Čavez, međutim, nimalo nije pomogao u otklanjanju takvih tvrdnji, budući da se svaki put smeškao kada bi tokom konferencije izgovorio reč "Vergatario".

On je nešto kasnije, u svom govoru prenošenom na televiziji, razrešio tu kontroverzu, citirajući rečnik Kraljevske akademije Španije, koji definiše reč "vergatario" kao "kvalitet".

"Vergatario" sklapa državna kompanija za proizvodnju mobilnih uređaja "Vtelka" (Venesolana de Telekomunikasiones) u saradnji sa kineskom kompanijom "ZTE". Kupci su 2009. godine, na prvi dan lansiranja proizvoda, razgrabili oko 5.000 jedinica.

Do 2010. godine, "Vtelka" je uspela da proizvede samo jednu četvrtinu svog godišnjeg plana, dok je Vlada u 2011. saopštila da je kompanija proizvela više od milion telefona.

"Vergatario II" pojavio se na tržištu u avgustu 2011. godine. Oko 45.000 telefona je kupljeno na dan njegovog lansiranja, izjavio je tada Nestor Gonsales, potpredsednik mobilnog operatera Movilneta.

- Za nekoliko godina, izvozićemo telefon dobrog kvaliteta po niskim cenama - rekao je Čavez 2009. godine.

Preminuli Čavez, međutim, nije dočekao da vidi da li će njegov "Vergatario" biti u rangu ajfona.

(I. M. / Tanjug)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA