SRPSKA: Svaki treći vozač pijan!

 
  • 1

Prema podacima Centara javne bezbednosti na području Banjaluke, Doboja, Bijeljine i Trebinja, zbog povišenog nivoa alkohola u krvi vozačke dozvole su oduzete od 449 vozača. Zbog alkoholisanosti je kažnjeno i nekoliko pešaka

U kontrolama vozača, koje su širom Republike Srpske sprovedene u februaru, policija je utvrdila da je skoro svaki treći pijan.

Prema podacima Centara javne bezbednosti na području Banjaluke, Doboja, Bijeljine i Trebinja, kontrolisano je ukupno 1.429 vozača, a zbog povišenog nivoa alkohola u krvi, vozačke dozvole su oduzete od 449 vozača. Zbog alkoholisanosti kažnjeno je i nekoliko pešaka.

Ljerka Stanimirović, portparolka CJB Doboj, kazala je da je tokom akcije, koja je nedavno sprovedena, alkotestirano 463 vozača.

- Od tog broja, njih 22 je odbilo da se testira, a zbog visokog nivoa alkohola u krvi, iz saobraćaja je iskuljčeno 178, plus ovih 22, koji su odbili da se testiraju, znači isključeno je ukupno 200 vozača -  kazala je Stanimirovićeva.

Ona je objasnila da je kod 42 vozača utvrđen nivo alkohola između jedan i dva promila, a kod 125 je iznosio od 0,3 do jednog promila.

- Kod 11 vozača profesionalaca, odnosno najčešće vozača autobusa i kamiona, koji po zakonskim pravilima ne bi smeli imati nimalo alkohola u krvi, utvrđeno je da imaju značajan nivo alkohola - kazala je Stanimirovićeva.

Ona je navela da je zanimljivo to što su imali i situacije da su kažnjeni pešaci, koji su se u vidno pijanom stanju teturali po kolovozu, zbog čega su dobili kaznu od 100 KM.

- Kaznom od 100 KM kažnjeno je i šest pešaka, jer su imali duplo viši nivo alkohola od dozvoljenog - rekla je Stanimirovićeva.

Rajna Parežanin, portparolka CJB Trebinje, kazala je da su na području Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja kontrolisana ukupno 44 vozača, a kod 68 odsto njih utvrđen je nedozvoljen nivo alkohola.

- Tokom akcije iz saobraćaja su isključena 34 vozača zbog počinjenog prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola. Tokom prošle godine zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 711 vozača - navela je Parežanin.

U akciji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju u alkoholisanom stanju policija Centra javne bezbednosti Bijeljina testirala je 922 vozača, od kojih je njih 215 ili 23,3 odsto bilo pod dejstvom alkohola.

U CJB Bijeljina navode da su 22 vozača odbila da se testiraju na prisustvo alkohola u krvi, a kaznili su i četiri pešaka.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, naveo je da je vožnja pod dejstvom alkohola veliki problem, a oko 15 odsto nezgoda desi se upravo zbog takve vožnje.

- Zabrinjava to što čitavo društvo, zajedno sa institucijama, ima visoku toleranciju prema ljudima koji voze u alkoholisanom stanju i često nekoga i udare ili oštete automobile. Niko nema pravo da pijan sedne za volan i nekoga ubije ili osakati - kazao je Radović.

Mirna Šoja, portparolka MUP RS, navela je da je prošle godine zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja isključeno 15.153 vozača, a da je vožnja pod uticajem alkohola bila uzrok čak 1.117 saobraćajnih udesa.

(I. M. / Tanjug)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • himne i pevaci

    9. mart 2013 | 21:09

    mnogo lep zivot se zivi pa valja piti , sad ce izbori i vozd je obecao jos investicija i privatizacija i rusa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA