Stanovnici Foklanda izlaze na referendum o suverenitetu

 
  • 0

Na referendumu, koji su inicirali sami stanovnici tog arhipelaga, od 1.672 glasača će biti traženo da se izjasne da li žele da Foklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije

Stanovnici Foklandskih ostrva izaći će u nedelju i ponedeljak na referendum koji će, kako se nadaju, poslati kristalno jasnu poruku Argentini i svetu o njihovoj snažnoj želji da ostanu pod upravom britanske krune.

Na referendumu, koji su inicirali sami stanovnici tog neplodnog arhipelaga od oko 200 ostrva u južnom delu Atlantskog okeana, od 1.672 glasača će biti traženo da se izjasne da li žele da Foklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije.

Oni se nadaju da će rezultat referenduma predstavljati udarac u lice sve ratobornijoj argentinskoj predsednici Kristini Kirhner, koja rasplamsava diplomatske tenzije sa Londonom oko Foklandskih ostrva na čiji suverenitet Buenos Ajres odavno polaže pravo.

Britanija vlada tim ostrvima još od 1833, ali Buenos Ajres tvrdi da su ona okupirana argentinska teritorija.

Te dve zemlje su oko Foklanda vodile kratak, ali krvavi rat 1982. godine.

Argentina, čija je obala udaljena svega 400 kilometara od Foklanda, ocenila je predstojeći referendum kao "ilegalan", jer su ostrvljani, kako tvrdi, "implantirani" nakon što je Vlada u Londonu 1883. izvršila invaziju i proterala argentinsko stanovništvo i stoga nemaju pravo na samoodlučivanje.

Da će na referendumu odgovor "da" preovladati velikom većinom, ne dovodi se u sumnju i ostrvljani se nadaju da će ta nedvosmislena odluka dati jasnu poruku Argentini i drugima o tome pod čijom upravom oni žele da budu, rekao je za agenciju Frans pres član zakonodavne skupštine Jan Ček koji je već šestu generaciju stanovnik Foklanda.

London neće razgovarati sa Buenos Ajresom o pitanju suvereniteta nad Foklandima, sem ukoliko stanovnici ne budu to izričito tražili.

Argentina je 2. aprila 1982. izvršila invaziju na Foklande i podstakla 74-dnevni rat sa Britanijom u kom je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.

Ta invazija je još više učvrstila probritansko raspoloženje ostrvljana, a nepopustljiv stav Kirhnerove doprineo je da cela nova generacija bude okrenuta Britaniji.

- Mi smo razuman narod, mi smo otvoreni za dijalog po nizu pitanja, ali ono o čemu ne nameravamo da govorimo je suverenitet, jer narod to ne želi - rekao je Dik Soul, još jedan član zakonodavne skupštine Foklanda.

- Ima zemalja u kojima mnogi političari ne čuju našu stranu priče. Nadam se da će referendum doneti promenu u njihovim srcima i mislima - dodao je on, navodeći kao primer južnoameričke zemlje.

Diplomatska zategnutost između Argentine i Britanije pojačana je od 2010, kada je London ozakonio istraživanje nafte u vodama oko Foklanda.

Ostrvljani ističu da često emocionalni "krstaški napadi" Kirhnerove imaju za cilj da se odvuče pažnja sa rastućih argentinskih ekonomskih problema.

Nekoliko zemalja je poslalo svoje posmatrače koji će pratiti referendum.

Četiri petine od 2.563 stanovnika Foklanda živi u glavnom gradu Stenliju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA