Oko 3.000 domaćinstava ostaje bez krova nad glavom

 
  • 0

Ni 14 godina posle mioničkog zemljotresa mnogobrojna domaćinstva još nisu dobila nikakvu pomoć od države

Oko 3.000 domaćinstava ostaće bez krova nad glavom jer je država donela odluku da ukine Direkciju za obnovu Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom 1998. godine.

Za razliku od Kraljeva, gde je obnova od zemljotresa trajala godinu dana, 14 godina posle mioničkog zemljotresa mnogobrojna domaćinstva još nisu dobila nikakvu pomoć od države.

Među brojnim agencijama i direkcijama koje je država stavila na spisak "za odstrel" našla se i Direkcija za zemljotres, čiji je zadatak prethodnih godina bio obnova kuća i objekata oštećenih u mioničkom zemljotresu.

Direkcija za zemljotres i dalje pravno postoji, ali u republičkoj kasi nije obezbeđen novac za njen rad u 2013. godini, tako da je obnova oštećenih objekata u Kolubarskom okrugu obustavljena.

- Ukidanje će ostaviti katastrofalne posledice po žitelje mioničkog kraja, koji svakodnevno obijaju pragove opštine u nadi da će i njihova kuća doći na red na sanaciju. Svakodnevno građani dolaze, mole i traže da im pomognemo da obnove svoje kuće - kaže prvi čovek mioničke opštine Dragan Gavrilović.

On navodi da je mionička opština najviše oštećena i veliki broj ljudi još živi u nehumanim uslovima.

- Zato država mora još jednom da preispita svoju odluku, a Vladi Srbije smo dostavili spisak svih objekata koji punih 14 godina čekaju na obnovu. Mionica je nerazvijena opština i u našoj kasi nema novca za pomoć pri sanaciji oštećenih kuća, tako da, ako država prestane da finansira obnovu od zemljotresa, bićemo u velikom problemu - kaže Gavrilović.

Država je u proteklih 14 godina uspela da obnovi 5.000 objekata, dok se 3.000 kuća nalazi na spisku za sanaciju, među njima je 1.200 objekata kojima je obnova neohodna. Procenjuje se da je za sanaciju najugroženijih objekata neohodno oko dve milijarde dinara.

Država je poslednjih godina sve manje novca izdvajala za obnovu kuća, a u prošloj godini urađeno je samo 20 objekata u Kolubarskom okrugu.

- Pet kuća smo započeli, ali ti radovi će sada biti obustavljeni, jer od države za 2013. godinu do sada nismo dobili nijedan dinar, tako da se nalazimo u ozbiljnom problemu. Nismo u situaciji da obezbedimo gorivo kako bismo obišli objekte čije je izgradnja započeta, isključeni su nam svi telefoni, nijednu platu nismo primili u ovoj godini, a pitanje dana je kada će nam i struja biti isključena - kaže v. d. Direkcije za obnovu Ljiljana Mitrović.

Najviše novca za sanaciju šteta od zemljotresa u Kolubarskom kraju izdvojeno je, ali i zloupotrebljeno do 2000. godine, dok su poslednjih devet godina drastično smanjivana sredstva za te namene.

(S. S.)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA