KANDIDATI ZA NOBELA: Asanž tuče Ban Ki Muna na kladionicama!

 
  • 0

Komitet nije objavio imena nominovanih, međutim, ako je suditi po kladionicama, na listi kandidata nalaze se Helmut Kol, Ban Ki Mun i možda najveće iznenađenje − Džulijan Asanž

Norveški komitet za dodelu Nobelove nagrade nominovao je 259 kandidata, koji bi ove godine mogli da dobiju najpoznatiju nagradu za mir. Iako nisu svi kandidati poznati, u javnost su ipak procurela imena potencijalnih dobitnika, a kladionice su već počele sa tipovanjem.

Komitet nije objavio imena nominovanih, međutim, ako je suditi po kladionicama, na listi kandidata nalaze se Helmut Kol, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i možda najveće iznenađenje − Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, koji po predviđanju kladioničara ima solidne šanse za nagradu. Premda je potvrđen kao jedan od kandidata, bivši predsednik SAD Bil Klinton za sada nema određenu kladioničarsku kvotu.

Na listama kladionica kandidat koji ima najviše šansi je Džin Šarp, profesor na Univerzitetu Masačusets, poznat po nenasilnoj borbi koja je uticala na mnoge nevladine organizacije širom sveta.

Najmanje izgleda za pobedu imaju  Ban Ki Mun, Morgan Cvangiraj, premijer Zimbabvea i predsednik Demokratskog pokreta, zatim Meri Robinson, bivša predsednica Irske (1990-1997), koja je postpredsednički period provela na kao visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Na listi se nalazi i Bredli Mening, pripadnik vojske SAD, koji je priznao da je slao poverljiva dokumenta Vikiliksu, kao i Malala Jusafzai, kojoj je taliban pucao u glavu dok se vraćala iz škole u Pakistanu.

Nobelova nagrada za mir biće dodeljena u oktobru.

(M. R.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA