Sukob kineskih seljaka i policije zbog otimanja zemlje!

 
  • 0

Stanovnici Šangpua, u najbogatijoj kineskoj provinciji Guangdong, zauzeli su centralni trg u selu i drže ga od prošlog petka, tvrdeći da korumpirani lokalni funkcioneri prodaju seosku zemlju

Seljaci jednog sela na jugu Kine danas su bili u pat poziciji s policijom nakon nasilnih protesta oko vlasništva nad zemljom.

Stanovnici Šangpua, u najbogatijoj kineskoj provinciji Guangdong, zauzeli su centralni trg u selu i drže ga od prošlog petka, tvrdeći da korumpirani lokalni funkcioneri prodaju seosku zemlju, objavljeno je na sajtu američkog Radija Slobodna Azija.

Iznajmljeno obezbeđenje koje su angažovali lokalni zvaničnici pokušalo je u nedelju da ukloni seljake sa trga, ali su oterani nakon sukoba i nereda u kojima su zabeležene i scene razbijanja 30 automobila, navela je RSA.

Policija koja je upućena da isprazni trg takođe je uvučena u sukobe. Na sajtu vlasti okruga Ðiesi objavljeno je da je šest ljudi uhapšeno, a zvaničnici pozivaju meštane da napuste trg.

Meštanin iz susednog sela koji je telefonom razgovarao sa AFP-om rekao je da se seljaci i dalje nalaze na trgu i da žele da ponove uspeh iz sličnog spora od prošle godine kada je drugo selo u toj oblasti, Vukan, postalo simbol otpora protiv korumpiranih vlasti u Kini.

Meštanin koji se predstavio samo kao Lin rekao je da su sada "obe strane u pat poziciji, ali da nema okršaja". Policija je blokirala puteve da bi sprečila dolazak drugih ljudi, rekao je on, i dodao da se drže sastanci.

U Vukanu su protesti počeli septembra 2011. i svi su ih doživljavali kao još jedan nastup društvenih nemira u Kini u kojoj je oduzimanje zemlje od sela, za gradnju fabrika, postao izvor velikog nezadovoljstva ljudi.

Međutim, smrt seoskog strešine koji je bio dva meseca u zatvoru dovelo je do eksplozije nezadovoljstva i blokade prilaznih puteva u selo. Meštani su se zabarikadirali i uspešno odolevali nedelju dana pokušajima policije da uđe u selo.

Onda su neočekivano lokalne komunističke vlasti, po nalogu Pekinga, popustile, obećale istragu oko oduzimanja zemlje, pustile iz zatvora vođe pobune i omogućile seljacima da izaberu lokalno rukovodstvo na izborima koje su sami organizovali.

Prvi slobodni izbori u Vukanu su smatrani kao pobeda meštana nad lokalnom birokratijom, ali mnogi kažu da se posle toga malo šta stvarno promenilo. I neredi u Vukanu izbili su pred godišnje zasedanje Kineskog svenarodnog kongresa u Pekingu, kao i ovi sada u obližnjem Šangpuu.

Godišnje zasedanje kineskog Parlamenta počinje u utorak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA