DODIK: 1. mart je simbol terora nad Srbima!

 
  • 7

- Za srpski narod u RS i BiH ovaj datum je simbol majorizacije i početka terora nad pripadnicima našeg naroda i nelegitimnog referenduma o nezavisnosti - poručio je Dodik povodom "Dana nezavisnosti BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 1. mart ne može da bude obeležen kao "dan nezavisnosti BiH", jer BiH nema zakon o državnim praznicima, istakavši da taj datum simbolizuje početak terora nad srpskim narodom u RS i BiH.

- Za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH ovaj datum je simbol majorizacije i početka terora nad pripadnicima našeg naroda i nelegitimnog referenduma o nezavisnosti, na kojem srpski narod nije učestvovao - rekao je Dodik agenciji Srna.

On je istakao da je to bio uvod u krvavi građanski rat i ogromna stradanja ljudi svih nacionalnosti na prostorima bivše SFRJ.

- Neprihvatljivi su uporni pokušaji da se 1. mart nametne kao datum koji treba da obeležavaju svi u BiH. Takvi pokušaji samo govore o tome da bošnjačke političke i intelektualne elite nikada nisu odustale od prakse nametanja rešenja i namere da dominiraju nad drugim narodima i da BiH smatraju, pre svega, državom bošnjačkog naroda - ocenio je Dodik.

Predsednik RS rekao je da je takva politika suprotna važećem ustavnom i teritorijalnom uređenju BiH, savremenim demokratskim standardima i političkoj realnosti.

- Zbog toga nikada nećemo dozvoliti da ovaj crni istorijski datum bude obeležen u Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH, na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan se obeležava kao "Dan nezavisnosti", dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je doneta nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovestilo građanski rat u bivšoj zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marinko bijeljina

    1. mart 2013 | 00:45

    Mi Srbi ćemo slaviti datum kada mi izađemo na referendum o nezavisnosti a to sigurno neće biti 1. Mart.

  • NL

    1. mart 2013 | 01:06

    Presednik Dodik je u pravu i kako slusam druge vesti i Hrvati iz Bosne i Herzegovine, ne priznaju taj praznik, pa Vi Bosnjaci Muslimani, pitate se sami zasto je to. Vas stari presednik Izabegovic to je zeleo da ima jednu Bosnu samo sa muslimanima, on je vas muslimane ubijao samo da dodje do svog cilja, a to je sve okacio Srbima i na kraju Hrvatima. A taj mladi Izabegovoc, koji je za vreme Rata zivo u Beogradu i mirno uzivo dok ste vi ratovali protiv Srba i Hrvata, sada vam pametuje i puni svoje djepove i zivi od vas. Stari Izabegovovc je dove Vehabije i to isto i mladi Izabegovovic podrzaje. Bosnu treba podeliti, tu nema vise zajednickog zivota. Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku....Amin..

  • sunce

    1. mart 2013 | 01:16

    Gospodin Dodik je u pravu. ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA