PRIČA ZA FILM: Sezana ukrali za 10.000 evra!

 
  • 1

Suđenje četvorici optuženih za krađu slike "Dečak u crvenom prsluku" počelo je danas priznanjem Draška Mladenovića da je učestvovao u tom krivičnom delu

Suđenje četvorici optuženih za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", kao i još tri slike iz ciriškog muzeja 2008. godine, počelo je danas priznanjem Draška Mladenovića da je za 10.000 evra učestvovao u tom krivičnom delu.

On je, iznoseći odbranu, naveo da je bio u velikim dugovima i da ga je za pljačku muzeja u Cirihu angažovao izvesni Dragan Kovačević zvani Boske, tvrdeći da nije bio deo organizovane kriminalne grupe.

- Ušli smo u tu galeriju, Boske je nosio repliku pistolja. Prvo je trebalo da ukrademo dve slike, ali smo se onda predomislili i odlučili da ponesemo što više možemo - otkrio je Mladenović, i naveo da je sa njima u krađu krenuo i izvesni Zema, čijeg se imena ne seća.

Prema njegovom priznanju, ukrali su četiri umetnička dela, čiju vrednost u tom trenutku nije znao.

- Kasnije sam na televiziji video kolika je njihova vrednost i tada sam odlučio da zadržim dve slike - rekao je Draško Mladenović. On je detaljno opisao kako su imali problem prilikom bekstva, jer sve slike nisu mogle da stanu u gepek, pa su ih stavili na zadnje sedište automobila.

Trojica kradljivaca Sezana razdvojila su se pa je, prema rečima Mladenovića, on uspeo da zadrži dve slike. Druge dve, prema pisanjima medija posle krađe, pronađene su u blizini muzeja.

- Uplašio sam se kada sam čuo da se sumnja da su kradljivci sa našeg podneblja, pa sam vozom otputovao u Frankfurt, pa u Roterdam. Tamo sam se našao sa optuženim Bobetom Nedeljkovskim i ispričao mu da imam dve slike, ali mu nisam rekao odakle mi. Pomogao mi je da ih sklonim i obećao da će mi pomoći. Ja sam se autobusom vratio u Beograd i sa sobom poneo jednu sliku - ispričao je on.

Drugu mu je, kako je naveo kasnije, doneo Nedeljkovski. Kako su tekli pokušaji da se slika proda i kako je grupa razotrkivena, on nije mogao da objasni, ali je naveo da je za nju dobio avans od 40.000 evra. Drugu sliku koja je završila u Srbiji, kako je naveo, uzeo mu je izvesni Vladimir Dosković, jer mu je bio dužan 25.000 evra.

Mladenovićeve navode da je učestvovao u prodaji slike Pola Sezana priznao je i Nedeljkovski, ali on nije želeo danas da detaljno govori o tome.

Prvooptuženi Ivan Peković odbacio je navode optužnice za organizovanje krađe slike, tvrdeći da je sve što zna o tome čuo od Nedeljkovskog, koji mu je rekao da treba da proda tu sliku.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav321

    28. februar 2013 | 22:57

    Svi akteri pljačke su 99 posto mrtvi,kao i Doskovic koji mu je navodno uzeo sliku. Priča je u domenu naucne fantastike...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA