JUŽNA KOREJA: Počeo bojkot japanske robe!

 
  • 0

- Preduzeli smo ovu akciju da bi protestovali zbog smešnih tvrdnji Japana oko Dakdo ostrva - rekao je predstavnik malih trgovaca, govoreći o ostrvcima koje posle Drugog svetskog rata kontroliše Seul u Istočnom ili Japanskom moru, a Tokio ih smatra za svoja i naziva Takešima

Južnokorejsko udruženje vlasnika malih radnji pozvalo je milione svojih članova da bojkotuju japanske proizvode u znak protesta zbog nastavljanja japanskih svojatanja skupine malih ostrva koja su u centru višedecenijskog spora dve zemlje.

Alijansa malih lokalnih prodavaca pozvala je članstvo, uključujući vlasnike mini-marketa, restorana, pabova i drugih radnji, da prestanu da prodaju japansku robu uključujući cigarete, piće i pivo, rekao je predstavnik udruženja AFP-u.

- Preduzeli smo ovu akciju da bi protestovali zbog smešnih tvrdnji Japana oko Dakdo ostrva - rekao je predstavnik govoreći o ostrvcima koje posle Drugog svetskog rata kontroliše Seul u Istočnom ili Japanskom moru, a Tokio ih smatra za svoja i naziva Takešima.

Udruženje tvrdi da ima milione članova.

U Japanu je prošle nedelje održan godišnji skup promovisanja tvrdnji o suverenitetu nad ostrvima Takešima na kome je učestvovalo nekoliko stotina ljudi i predstavnici vlade.

Južna Koreja je tražila od Tokija da otkaže taj skup i ljutito reagovala kada je on održan. Stotine aktivista je protestovalo ispred japanske ambasade u Seulu u petak.

- Naše udruženje se sastoji od bezbroj malih trgovaca i vlasnika dućana u kraju, tako da bi posledice po Japan mogle biti značajne ukoliko bi veći broj pristao da učestvuje u bojkotu - rekao je predstavnik asocijacije.

Odnosi između Seula i Tokija su decenijama zategnuti zbog spornih ostrva i pitanja vezanih za japansku okupaciju Korejskog poluostrva od 1910. do 1945.

Teritorijalni spor se pojačao prošle godine kada je južnokorejski predsednik Li Mjung-Bak iznenada posetio lanac ostrva. Japan ima teritorijalne sporove i sa Kinom u Istočnom kineskom moru i Rusijom oko Kurilskih ostrva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA