ALARMANTNO: Da li su su i meso, jogurt i drugi mlečni proizvodi zatrovani ili bezbedni za ishranu?!
HAOS U SRBIJI! Od kada su se u javnoti pojavile informacije da su mleka sa srpskih rafova možda kancerogena, političari, opozicioni i pozicioni, stručnjaci i mediji utrkuju se u tome ko će dati više informacija o aflatoksinu i potencijalnim opasnostima. I dok su jedni najpe tvrdili da je sa mlekom sve u redu, a drugi da su rezultati kontrole alarmantni, da bi prvi onda odlučili da pojedino mleko povuku iz prodaje, a sve to međusobno se optužujući, mnogo važnije pitanje ostalo je bez odgovora: da li su mlečni proizvodi i meso bezbedni za ishranu?
U pokušaju da nađemo odgovor na ovo pitanje obratili smo se profesoru sa Katedre za tehnološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Miomiru Nikšiću. On je za naš portal odbacio mogućnost da su meso koje svakodnevno kupujemo i mlečne prerađevine kontaminirane aflatoksinom.
- Nema opasnosti, zbog toga što su te kiselo-mlečne sredine izuzetno nepogodne za razvoj i opstanak aflatoksina. U mleku postoji opasnost jer ni pasterizacija ni homogenizacija mleka ne mogu da unište aflatoksin, ali nakon prerade od koje nastaju jogurti, kisela mleka i slične namirnice, mogućnost za opstanak aflatoksina je smanjena - kaže dr Nikšić.
Kada je o mesu reč, on objašnjava da su količine ove opasne materije na minimumu.
- Od količine aflatoksina koja uđe u telo životinje, od onog što ne ode u mleko, jedan deo ide u unutrašnje organe životinje. Kada je reč o onome što mi jedemo, a to je uglavnom mišićna masa životinja, tu je opasnost stvarno na minimumu. Ako i postoji opasnost, ona je, dakle, u unutrašnjim organima - objašnjava stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta.
Međutim, sekretar Udruženja Privredne komore Srbije Željko Brozović tvrdi da postoji objektivan rizik da se aflatoksin, osim u mleku, pojavi i u raznim mlečnim proizvodima, jajima, živinskom i drugom mesu.
- Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom - upozorio je stručnjak PKS.
Prema rečima Brozovića, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane u Srbiji. On ukazuje da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača dok je ostatak u sivoj zoni.
- Postoje preparti koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatksina i da se njegovo prisustvo dovede na nivo propisan zakonom. Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mleko - objasnio je on u razgovoru za agenciju Tanjug.
Ipak, Brozović nije negirao da količine aflatoksina u ovim namirnicama nisu na alarmantnom nivou.
Podsetimo, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.
(M. Stojanović)
Video: Skladištitli i ispuštali opasan otpad u reku Savu: Hapšenje za suzbijanje ekološkog kriminala
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
kiki
ljudi nemam para ni za meso ni za mleko,ne uzimajte mi jos i jogurt :)
Podelite komentar
KANIDJA
Srbija je uvezla 100hiljada tona kontaminiranog kukuruza, tako da ko zna šta mi jedemo i pijemo, već duže vreme! Ovo je istina, jer je informacija iz Bara, gde je tankerima stizao kontaminirani kukuruz koji je ''neko'' iz Srbije uvezao i plasirao!
Podelite komentar
markonato86
Nego sta su... Ajde sto hoce drugi da nas zatru kao naciju, nego eto i nasi...Boze ima li te????
Podelite komentar