ALARMANTNO: Da li su su i meso, jogurt i drugi mlečni proizvodi zatrovani ili bezbedni za ishranu?!
HAOS U SRBIJI! Od kada su se u javnoti pojavile informacije da su mleka sa srpskih rafova možda kancerogena, političari, opozicioni i pozicioni, stručnjaci i mediji utrkuju se u tome ko će dati više informacija o aflatoksinu i potencijalnim opasnostima. I dok su jedni najpe tvrdili da je sa mlekom sve u redu, a drugi da su rezultati kontrole alarmantni, da bi prvi onda odlučili da pojedino mleko povuku iz prodaje, a sve to međusobno se optužujući, mnogo važnije pitanje ostalo je bez odgovora: da li su mlečni proizvodi i meso bezbedni za ishranu?
U pokušaju da nađemo odgovor na ovo pitanje obratili smo se profesoru sa Katedre za tehnološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Miomiru Nikšiću. On je za naš portal odbacio mogućnost da su meso koje svakodnevno kupujemo i mlečne prerađevine kontaminirane aflatoksinom.
- Nema opasnosti, zbog toga što su te kiselo-mlečne sredine izuzetno nepogodne za razvoj i opstanak aflatoksina. U mleku postoji opasnost jer ni pasterizacija ni homogenizacija mleka ne mogu da unište aflatoksin, ali nakon prerade od koje nastaju jogurti, kisela mleka i slične namirnice, mogućnost za opstanak aflatoksina je smanjena - kaže dr Nikšić.
Kada je o mesu reč, on objašnjava da su količine ove opasne materije na minimumu.
- Od količine aflatoksina koja uđe u telo životinje, od onog što ne ode u mleko, jedan deo ide u unutrašnje organe životinje. Kada je reč o onome što mi jedemo, a to je uglavnom mišićna masa životinja, tu je opasnost stvarno na minimumu. Ako i postoji opasnost, ona je, dakle, u unutrašnjim organima - objašnjava stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta.
Međutim, sekretar Udruženja Privredne komore Srbije Željko Brozović tvrdi da postoji objektivan rizik da se aflatoksin, osim u mleku, pojavi i u raznim mlečnim proizvodima, jajima, živinskom i drugom mesu.
- Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom - upozorio je stručnjak PKS.
Prema rečima Brozovića, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane u Srbiji. On ukazuje da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača dok je ostatak u sivoj zoni.
- Postoje preparti koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatksina i da se njegovo prisustvo dovede na nivo propisan zakonom. Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mleko - objasnio je on u razgovoru za agenciju Tanjug.
Ipak, Brozović nije negirao da količine aflatoksina u ovim namirnicama nisu na alarmantnom nivou.
Podsetimo, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.
(M. Stojanović)
Video: Muzej grada Beograda otvorio izložbu o nobelovcu Ivi Andriću u Pekingu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
kiki
ljudi nemam para ni za meso ni za mleko,ne uzimajte mi jos i jogurt :)
Podelite komentar
KANIDJA
Srbija je uvezla 100hiljada tona kontaminiranog kukuruza, tako da ko zna šta mi jedemo i pijemo, već duže vreme! Ovo je istina, jer je informacija iz Bara, gde je tankerima stizao kontaminirani kukuruz koji je ''neko'' iz Srbije uvezao i plasirao!
Podelite komentar
markonato86
Nego sta su... Ajde sto hoce drugi da nas zatru kao naciju, nego eto i nasi...Boze ima li te????
Podelite komentar