MIHAJLOVIĆ: Struja skuplja od 1. aprila

 
  • 21

Uslovi za poskupljenje struje su osnivanje preduzeća za javno snadbevanje električnom energijom, izrada socijalnih karata i novog tarifnog sistema

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da bi električna energija od 1. aprila mogla da poskupi za 10 do 12 odsto. Ona je istakla resorno ministarstvo ne odlučuje o poskupljenju struje, ali da će se uskoro "steći uslovi" za to.

Uslovi za poskupljenje struje su osnivanje preduzeća za javno snadbevanje električnom energijom, izrada socijalnih karata i novog tarifnog sistema. Mihajlović je rekla da će Upravni odbor EPS-a formirati preduzeće za javno snadbevanje, a za desetak dana bi trebalo da bude završen i tarifni sistem.

- Ako EPS osnuje u narednih nekoliko dana preduzeće koje će biti javni snabdevač, onda je moguće i da od Agencije za energetiku do polovine marta dobije saglasnost na cenu koja bi važila od 1. aprila. Poskupljenje će najverovatnije biti od 10 do 12 procenata, a konačan sud o tome će dati Agencija - rekla je Mihajlović "Blic".

Ministarka je kazala da ne želi da nagađa o zaduženju EPS-a, ni o datumu poskupljenja struje.

- Ministarstvo ne odlučuje o tome ni kada, ni koliko će poskupeti struja... Sigurno je da će EPS u jednom trenutku morati da se zaduži da bi mogao da prevaziđe finansijske probleme, ali svakako ne bih licitirala sa iznosom, naročito kad se radi o stotinama miliona evra - rekla je ministarka.

Ona je navela da EPS mora da sprovodi politiku Vlade i da je zato insistirala da se što pre održi sednica UO EPS na kojoj će se, po Zakonu o energetici, formirati privredno društvo za javno snadbevanje električnom energijom.

Trebalo bi da uslede, kako je rekla, druge promene i restrukturiranje EPS-a.

- EPS ne može da čeka, niti Srbija može da čeka da se rešavaju razmirice unutar tog javnog preduzeća - rekla je ministarka.

Zorana Mihajlović je najavila da će sledeći korak biti uređivanje finansijskog stanja EPS-a, o čemu će se razgovarati sa Ministarstvom finanasija.

PREDLOG NOVOG TARIFNOG SISTEMA

Predlog novog tarifnog sistema za obračun električne energije za domaćinstva je završen.

Najzačajnija novina je da će noćna niža tarifa u crvenoj zoni, umesto dosadašnjih četiri puta, biti jeftinija od dnevne tri puta.

Takođe, smanjuje se granica između plave i crvene zone, prenosi RTS.

Predlog je da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 ili 1.400 kilovat sati.

Detalje bi Agencija za energetiku trebalo da saopšti do petka.

Novi tarifni sistem trebalo bi da smanji pritisak na potrošnju struje za grejanje kako bi se više koristio prirodni gas. Takođe, 22. februara je i sednica UO EPS-a pa će se znati i pojedinosti oko otpisa kamata na dugove za struju.

(Telegraf.rs / Izvori: Beta, RTS, Blic)

 

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA